kozmos.hr
Tehnologija

Je li zaista pronađen avion Amelije Earhart?

Je li zaista pronađen avion Amelije Earhart. Zasluge: Deep Sea Vision.
objavljeno

Je li zaista pronađen avion Amelije Earhart? Vijesti o otkriću navodnog zrakoplova legendarnoj Amelije Earhart obišle su svijet, uključujući i naše prostore. Senzacionalistički naslovi sugeriraju da je pronađen avion Amelije Earhart, no stvarnost možda nije tako jasna. Trenutačno, tvrdnje o pronalasku su preuranjene. Zašto? Jer istraživači su otkrili strukturu nalik zrakoplovu na morskom dnu. Međutim, nije još potvrđeno da je to zaista avion Amelije Earhart, i bit će potrebno obimno istraživanje da se utvrdi je li to doista njezin zrakoplov.

Avion Amelije Earhart možda je završio u srcu Tihog oceana, tvrdi istraživač

Sonarske slike bi mogle otkriti mjesto tragičnog pada aviona Amelije Earhart, no neki stručnjaci sumnjaju da je riječ o njezinom zrakoplovu. Tim za oceanska istraživanja vjeruje da su u srcu Tihog oceana locirali avion slavne pilotkinje Amelije Earhart. Međutim, neki stručnjaci izražavaju skepsu. Skupina poznata kao “Deep Sea Vision” nedavno je objavila podvodne sonarske snimke koje prikazuju ono što izgleda kao zrakoplov potopljen na dubini od više od 4.900 metara Tim je zabilježio ovu sliku u blizini otoka Howland u središnjem dijelu Tihog oceana, gdje je Earhart trebala obaviti dopunu goriva tijekom svog drugog i posljednjeg pokušaja obilaska svijeta duž ekvatora u 1937. Na toj ekspediciji, Earhart je pilotirala avionom Lockheed Electra 10E, dvomotornim zrakoplovom otprilike veličine školskog autobusa.


“Jedna od najupečatljivijih karakteristika [Amelijinog] zrakoplova bila su dvostruka vertikalna stabilizacijska krila na repu,” izjavio je Tony Romeo, bivši pilot i izvršni direktor Deep Sea Visiona, u mailu za Live Science. “Na sonarskoj slici vidljivi su jaki odjeci s mjesta gdje bi se ta dva stabilizatora trebala nalaziti.”

Od rujna do prosinca 2023. godine, 16-člana posada Deep Sea Visiona pretraživala je više od 5.300 četvornih metara morskog dna koristeći podvodni dron “Hugin”, torpedo-oblikovano vozilo koje samostalno plovi vodom i skenira dno.

Što kaže TIGHAR?

Neki stručnjaci smatraju slike dovoljno uvjerljivima da bi mogle ukazivati na to da se radi o Earhartovom zrakoplovu. No, drugi, uključujući Međunarodnu grupu za oporavak povijesnih zrakoplova (TIGHAR), izražavaju sumnje. Predstavnici TIGHAR-a vjeruju da je Earhart sletjela na otok u Kiribatiju gdje je provela posljednje dane kao brodolomka.

“Lockheed Model 10 konstruiran je oko izrazito čvrstog središnjeg dijela koji je sadržavao ogromnu ‘glavnu gredu’ koja se protezala kroz kabinu i spajala motore,” navode predstavnici TIGHAR-a putem e-pošte. “Da bi se krila Electre savila unatrag kao što je prikazano na sonarskoj slici, cijeli središnji dio bi se morao slomiti na spojevima krila s trupom, a to se jednostavno ne čini mogućim.”

Međutim, Romeo nudi objašnjenje za ovu razliku u mišljenjima. “Bitno je napomenuti da će sonarski podaci izgledati sve više izduženo što je cilj dalji od sonara. Stoga krila izgledaju kao da su izdužena ili ‘zametena’,” objašnjava Romeo, koji je uložio 11 milijuna dolara u ovu ekspediciju. “Primijetit ćete da i dio repa izgleda ‘zameteno’ iz istog razloga,” kaže on. “Ako se krila i rep ‘isprave’, oblik cilja sliči [Amelijinom] Lockheed Electri.”

Sonar i slike ekstremnih dubina

Sonar se dugo koristi za kartografiranje morskog dna u navigacijske svrhe ili u potrazi za nestalim objektima, poput aviona i brodoloma. No, slike s ekstremnih dubina, poput onih koje je snimio Deep Sea Vision, mogu biti nejasne, kaže Eric Terrill, morski znanstvenik na Instituciji za oceanografiju Scripps.

“Zbog velike dubine mnogih područja oceana, slanje visokofrekventnog zvuka prikladnog za slikanje na velike udaljenosti dok se prima jasan signal predstavlja značajan izazov za veličinu odašiljača i fiziku širenja zvuka,” rekao je Terrill za Live Science putem e-pošte. Ipak, slika je “uvjerljiva i zaslužuje dodatnu pozornost,” dodao je. Tim Deep Sea Vision nije obratio pažnju na sonarsku sliku dok nisu pregledavali svoje podatke, oko 90 dana u ekspediciji, što je bilo dva mjeseca nakon što su podaci prvi put zabilježeni. Do tada je bilo prekasno za povratak, a njihov dron nije imao funkcionalnu kameru kada je prešao preko lokacije, izjavio je Romeo za The Wall Street Journal. Kao rezultat, još uvijek nisu potkrijepili svoj nalaz fotografskim dokazima ili otkrili detalje, poput serijskih brojeva, koji bi potvrdili da se radi o Earhartovom Electri.


“Postoji mogućnost da je to drugi zrakoplov, pa čak i zrakoplov iz Drugog svjetskog rata,” rekao je Romeo. Međutim, u tom području nisu zabilježeni nestanci poznatih zrakoplova, dodaje on. Tim Deep Sea Vision planira se vratiti na mjesto kasnije ove godine kako bi nastavili s istraživanjima, prema informacijama The Wall Street Journala. Nove informacije mogu dati odgovore na pitanje koje već dugo muči povjesničare, istraživače, ali i širu javnost: Je li ovo zaista avion Amelije Earhart koji leži na dnu Tihog oceana? Buduća istraživanja i analize trebala bi pružiti jasnije uvide i, možda, konačno riješiti jednu od najvećih zagonetki u povijesti zrakoplovstva.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.