kozmos.hr
Znanost

Je li ovo budućnost umjetne inteligencije?

Umjetna inteligencija i chatbot tehnologija. Izvor: Pixabay.com.
objavljeno

Unatoč tome što je umjetna inteligencija (UI) duboko transformirala naš digitalni svijet, njena potrošnja energije postaje sve veći problem. Međutim, znanstvenici s Max Planck Instituta možda su na pragu revolucionarnog otkrića koje bi moglo redefinirati budućnost umjetne inteligencije.

Iako su sustavi poput GPT-3 donijeli revoluciju, njihova energetska potrošnja je golema. OpenAI, tvrtka iza ChatGPT-a, nije objavila točne podatke o potrošnji energije GPT-3. No, prema procjenama, ona odgovara godišnjoj potrošnji energije 200 većih njemačkih domaćinstava. I dok GPT-3 s lakoćom prepoznaje veze između riječi, borba je shvatiti duboko značenje svake od njih.

Neuromorfna računala: Budućnost umjetne inteligencije?

Današnji UI sustavi oslanjaju se na tradicionalna digitalna računala. No, znanstvenici sve više istražuju neuromorfna računala kao energetski učinkovitiju alternativu. Kako objašnjava Florian Marquardt, direktor na Max Planck Institutu, jedan od ključnih problema sadašnjih računalnih sistema je odvojenost memorije i procesora, što rezultira velikom potrošnjom energije.


Za razliku od današnjih računala, ljudski mozak informacije obrađuje paralelno, kombinirajući memoriju i procesiranje. To je inspiriralo istraživače da razviju neuromorfne sustave, gdje komponente na bazi svjetlosti obavljaju funkcije i prekidača i memorije.

Računalo koje uči samo

U suradnji s Víctorom López-Pastorom, Marquardt je predstavio novi koncept – računalo koje se samo-obučava. Ovaj sustav ne samo da štedi energiju, već i vrijeme, optimizirajući se bez vanjskih uputa. Ključ je u nelinearnim procesima koji mogu obraditi složene interakcije.

Dvojac trenutno radi na razvoju optičkog neuromorfnog računala koje će koristiti superpoziciju svjetlosnih valova. Ambiciozan cilj im je predstaviti prvi fizički stroj sposoban za samo-obuku unutar tri godine, s većim kapacitetom od današnjih neuronskih mreža.

Dok se potreba za snažnijim i energetski učinkovitijim UI sustavima nastavlja povećavati, Marquardt je optimističan: “Samo-učeće fizičke mašine mogu biti ključna točka prekretnice u razvoju UI-a.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.