kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Je li ova 130 000 godina stara skulptura najstariji umjetnički prikaz životinje na svijetu?
Znanost

Je li ova 130 000 godina stara skulptura najstariji umjetnički prikaz životinje na svijetu?

(a) gornja površina i (b) donja površina navodne pješčane skulpture; skale su u cm.
objavljeno

Na prvi pogled, ovaj objekt može izgledati kao običan kamen neobično simetričnog oblika. Međutim, nakon detaljnijeg istraživanja, znanstvenici su došli do zapanjujuće pretpostavke da bi mogao predstavljati prahistorijsku skulpturu raže od pijeska. Ako se pretpostavka pokaže točnom, ovaj bi artefakt predstavljao najstariji poznati umjetnički prikaz neke životinje. Skulptura raže otkrivena je 2018. godine na liticama u blizini Still Baya, otprilike 330 kilometara istočno od Cape Towna, na obali Južnoafričke Republike. Osim što se odlikuje izvanrednom simetričnošću, oblik kamena neodoljivo podsjeća na oblik raže, iako mu nedostaje rep.

U novoj studiji koju su proveli istraživači sa Sveučilišta Nelson Mandela, razmatrana je ova hipoteza. Znanstvenici su zaključili da je objekt zapravo skulptura napravljena od pijeska koja prikazuje plavu ražu (Dasyatis chrysonata), vrstu raže karakterističnu za južnu obalu Afrike. Analizom su usporedili slike plave raže s kamenim objektom, naglašavajući njihovu sličnost u veličini i proporcijama. Kako je skulptura nastala? Istraživači sugeriraju da je prapovijesni čovjek, nailazeći na ražu uz obalu, možda jednostavno ocrtao njezin oblik u pijesku, na sličan način kao što dijete danas može graditi dvorac od pijeska.


Prvi i zasad jedini poznati primjer

“Ovo je prvi i zasad jedini poznati primjer koji upućuje na ovakav način umjetničkog izražavanja iz tog doba. Mogućnosti za očuvanje i interpretaciju su vrlo ograničene, što nas navodi na razmišljanje da bi ovo mogao biti jedinstveni slučaj, iako se nadamo otkrivanju dodatnih primjera,” izjavio je Charles Helm, vodeći autor studije i istraživački suradnik iz Afričkog centra za obalnu paleoznanost na Sveučilištu Nelson Mandela, za IFLScience.

"Skulptura" raže te ilustracija plave raže. Zasluge: Jan De Vynck i Paul Cowley te Alan Whitfield.
“Skulptura” raže te ilustracija plave raže. Zasluge: Jan De Vynck i Paul Cowley te Alan Whitfield.

Spekulacije o razlozima zbog kojih je prapovijesni umjetnik odlučio ocrtao ražu raznolike su. Možda je to učinjeno zbog relativne jednostavnosti crtanja ravne figure, ili zbog vrijednosti raže kao izvora hrane, ili čak zbog potencijalne opasnosti koju ova životinja predstavlja za ljude, izazivajući strah i poštovanje. Da bi datirali objekt, istraživači su koristili tehniku poznatu kao optički stimulirana luminescencija, koja otkriva koliko je vremena prošlo od kada je zrno pijeska posljednji put bilo izloženo sunčevoj svjetlosti. Ova metoda sugerira da je objekt najvjerojatnije nastao prije 130.000 godina.

Povijest umjetnosti

Tvrdnja da je ovaj objekt u obliku raže zapravo ručno izrađena skulptura prilično je smjela, s obzirom na to da je nastao mnogo prije poznatog početka špiljske umjetnosti u Euroaziji. Najstariji neosporni primjer figurativne umjetnosti je špiljska slika svinje stara 45.000 godina na otoku Sulawesi u Indoneziji. Prije te ‘eksplozije’ špiljske umjetnosti, umjetnička djela uglavnom su se ograničavala na apstraktne oblike i uzorke.

Iako su istraživači oprezni u svojim zaključcima, argumenti koje su iznijeli ukazuju na to da bi umjetničko izražavanje u pijesku moglo predstavljati važan korak u razvoju umjetnosti, od apstraktnih oblika do prikaza stvarnih životinja. Razumijevanje evolucije umjetničkih djela ključno je za dublje shvaćanje ljudske povijesti. Promatranjem kako se razvijala vizualna kultura, možemo dobiti uvid u to što su drevni ljudi smatrali važnim i kako su njihove percepcije svijeta postajale sve složenije. Ovo otkriće, iako na prvi pogled može djelovati neobično, podsjeća nas da je povijest čovječanstva prepuna iznenađenja koja izazivaju naše dosadašnje pretpostavke.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.