kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Indijska svemirska letjelica Aditya-L1 putuje prema središtu Sunčeva sustava
Svemir

Indijska svemirska letjelica Aditya-L1 putuje prema središtu Sunčeva sustava

Erupcija, Sunce (Depositphotos_317801944_L)
objavljeno

Indijska letjelica Aditya-L1, namijenjena praćenju i proučavanju Sunca, dosegnula je ključnu točku na svom putovanju kako bi se odmaknula od “Zemljine sfere utjecaja”. Ova vijest dolazi nakon nedavna razočaranja jer rover, koji je bio namijenjen proučavanju Mjeseca, nije se uspio aktivirati.

Misija Aditya-L1

Aditya-L1, koja je svoje putovanje prema središtu Sunčeva sustava započela 2. rujna, opremljena je instrumentima za promatranje najudaljenijih slojeva Sunca.

Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) izjavila je u subotu: “Letjelica je napustila Zemljinu sferu utjecaja.” Aditya, nazvana po hinduističkom božanstvu Sunca, več je prešla put od 920.000 kilometara, što je nešto više od polovice planiranog putovanja.

Kada letjelica doseže točku na kojoj se gravitacijske sile Zemlje i Sunca uravnoteže, misija može ostati u stabilnoj halo orbiti oko naše zvijezde. ISRO je dodao: “Ovo je drugi put zaredom da smo uspjeli poslati svemirsku letjelicu izvan Zemljine sfere utjecaja. Prvi put je bio s misijom Mars Orbiter.”

Dosezi Indije u svemirskoj istraživačkoj industriji

U kolovozu, Indija je ostvarila povijesni trenutak postavši prva zemlja koja je uspješno sletjela blizu uglavnom neistraženog južnog pola Mjeseca, čime se pridružila kratkom popisu zemalja koje su uspjele sletjeti na Mjesec.

Rover imenovan Pragyan istraživao je okolicu mjesta slijetanja prije nego što je isključen zbog mjesečeve noći, koja traje oko dvije tjedne u zemaljskom vremenu.

Nakon povratka dnevne svjetlosti na Mjesec, nada je bila da će se solarni rover ponovno aktivirati, no do sada nisu primljeni nikakvi signali od njega. Direktor ISRO-a, S. Somanath, komentirao je: “U redu je ako se rover ne aktivira. Učinio je ono što je trebao.”

Sjetimo se 2014. godine kada je Indija postala prva azijska zemlja koja je uspješno poslala letjelicu u orbitu oko Marsa. Također, za sljedeću godinu planiran je lansiranj tročlane posade u Zemljinu orbitu.

Dok su Sjedinjene Države i Europska svemirska agencija već poslale brojne sonde prema središtu Sunčeva sustava, Japan i Kina su također pokrenuli vlastite svemirske misije u Zemljinu orbitu. No, ako najnovija misija ISRO-a bude uspješna, Indija će postati prva azijska nacija s letjelicom u orbiti oko Sunca.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube