kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Gradski službenici zaustavili eksperiment solarnog geoinženjeringa
Znanost

Gradski službenici zaustavili eksperiment solarnog geoinženjeringa

Zasluge: Elizabeth Foster-Depositphotos.
objavljeno

Kako bi ublažili učinke klimatskih promjena, neki znanstvenici predlažu blokiranje sunčeve svjetlosti pomoću oblaka koji djeluju kao veliki reflektori. Međutim, prvi pokušaji primjene ovih tehnika osvjetljavanja morskih oblaka pokazali su se kontroverznima. U Alamedu, Kalifornija, lokalni službenici naredili su znanstvenicima sa Sveučilišta Washington da zaustave svoje eksperimente s uređajem koji ubrizgava čestice za osvjetljavanje oblaka u atmosferu, izvještava The New York Times, zbog zabrinutosti da bi te čestice mogle biti opasne.

“Grad procjenjuje kemijske spojeve u spreju kako bi utvrdio jesu li opasni za ljude i životinje pri udisanju u obliku aerosola, ili ako padnu na tlo ili u zaljev,” napisali su službenici Alamedua na Facebooku, prenosi NYT. Ipak, napominju da “nema naznaka da je sprej iz prethodnih eksperimenata predstavljao prijetnju za ljudsko zdravlje ili okoliš.” Ovaj neuspjeh simbolizira otpor s kojim će se napori za zatamnjivanje sunčeve svjetlosti, poznati kao solarni geoinženjering, morati suočiti, čak i u ovoj vrlo ranoj fazi Kao što je NYT ranije izvijestio, eksperiment je bio prvi vanjski test tehnologije osvjetljavanja morskih oblaka u Sjedinjenim Državama.


Zračne čestice, ili aerosoli, igraju ključnu ulogu u našem klimatskom sustavu. One služe kao medij oko kojeg se skupljaju molekule vode i postaju vodene kapljice, koje potom tvore oblake. Osvjetljavanje morskih oblaka predlaže iskorištavanje ovog procesa ubrizgavanjem sitnih aerosola morske soli kako bi se potaknulo stvaranje vodenih kapljica, čime bi se stvarali gušći oblaci koji bi odbijali više sunčeve svjetlosti.

Cloud-Aerosol Research Instrument

U eksperimentu provedenom prošlog mjeseca, istraživači su testirali uređaj nalik na stroj za proizvodnju snijega za raspršivanje aerosola, nazvan Cloud Aerosol Research Instrument (CARI), na letnoj palubi umirovljenog nosača aviona USS Hornet.

Svrha testa bila je provjeriti može li CARI pouzdano raspršivati male aerosole morske soli u zrak. Veličina aerosola je ključna; moraju biti dovoljno sitni kako bi stvorili dovoljno guste oblake. Ako gradski službenici budu imali svoj put, konačni odgovori će morati pričekati. No, istraživači su branili svoje upravljanje eksperimentima. U izjavi u ponedjeljak, Istraživački program za osvjetljavanje morskih oblaka Sveučilišta Washington argumentirao je da aerosoli morske soli “djeluju znatno ispod utvrđenih pragova za utjecaj na okoliš ili ljudsko zdravlje za emisije,” kako je citirao NYT.

Program također tvrdi da je grad već bio obaviješten o detaljima eksperimenta, te da su službenici zahtijevali dodatni pregled tek nakon što je studija počela dobivati medijsku pažnju. Sudbina eksperimenta leži u rukama Gradskog vijeća, koje će se sastati 4. lipnja kako bi raspravljalo o studiji, prema glasnogovornici Alamedua. “Oni bi mogli odlučiti da ne predstavlja nikakav rizik i omogućiti da se nastavi,” rekla je za NYT.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.