kozmos.hr
Tehnologija

Googleov AI stvara glazbu na temelju tekstualnih uputa ili zviždanja

Umjetna inteligencija stvara glazbu. Izvor: Pixabay.com.
objavljeno

Novi googleov AI model po imenu MusicLM može pretvoriti tekstualne upute ili zviždanje u glazbu.

Umjetna inteligencija stvara glazbu

Googleovi stručnjaci ‘naučili’ su AI model naziva MusicLM kako da sklada glazbu temeljem jednostavnih tekstualnih uputa ili zviždanja. Nekoliko dosad podijeljenih uzoraka u trajanju od tridesetak sekundi do čak pet minuta, ostavili su korisnike društvenih mreža u čudu.

Međutim, i dalje postoji nekoliko ključnih prepreka. Naime, MusicLM nije idealan kada govorimo o neelektroničkim glazbenim žanrovima i ne može tako vjerno simulirati ljudski glas.

Poslušajte pjesme koje je generirao MusicLM

Jedan uzorak odnosno pjesma zvuči slično poput muzike iz neke starije arkadne video igrice. “Glavni soundtrack arkadne igre. Brz je i optimističan, s privlačnim rifom električne gitare. Glazba se ponavlja i lako se pamti, ali s neočekivanim zvukovima, poput udara činela.” – stoji na web stranici MusicLM-a.


Drugi uzorak je “spoj reggaetona i elektronske plesne glazbe, sa svemirskim zvukom. Ostavlja dojam izgubljenosti u svemiru, a glazba je osmišljena da izazove osjećaj čuđenja i strahopoštovanja, dok je istovremeno i plesna.”

Uzoraka koji su zasad dostupni javnosti ima oko desetak, a mogu se poslušati klikom na sljedeću poveznicu.

TOP 10 novosti iz svijeta chatbotova

Mogućnosti MusicLM-a

MusicLM nije prvi generator svoje vrste, no sadrži neke nove značajke u odnosu na ranije generacije. U trenutno nerecenziranom radu koji je dostupan na bazi arXiv, istraživači iz Googlea naveli su da MusicLM “može dobiti zadan tekst i melodiju te zatim transformirati uneseno zviždanje i pjevušenje i uskladiti ih s uputama o stilu glazbe.”

Drugim riječima, to znači da je moguće odzviždati ili otpjevati melodiju od desetak sekundi koju će AI složiti u pravu pjesmu prema zadanom žanru, bilo da je riječ o rocku, electru, danceu itd. Moguće je odsvirati i ‘riff’ na gitari te zatražiti istu melodiju u jazz stilu. “Naši eksperimenti pokazuju da MusicLM nadmašuje prethodne sustave [generiranja glazbe] kada je riječ o kvaliteti zvuka i pridržavanju tekstualnog opisa.”

Međutim, MusicLM još nije pušten u javnost i ne zna se kada bi do toga moglo doći. Glavna prepreka jest “potencijalno kršenje autorskih prava i zloporaba programa”, što nikako neće odgovarati glazbenoj industriji, piše Futurism.

OpenAI naučit će umjetnu inteligenciju osnovama programiranja

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.