kozmos.hr
Tehnologija

Dvanaest zemalja potpisalo Povelju o nultom svemirskom otpadu

Svemirski otpad će predstavljati problem za Opservatorij Vera Rubin
objavljeno

Europska Svemirska Agencija (ESA) procjenjuje da trenutno u Zemljinoj orbiti postoji više od milijun komada svemirskog otpada većih od jednog centimetra.


Dvanaest nacija potpisalo je Povelju o nultom otpadu na sastanku ESA/EU Svemirskog vijeća, čime su učvrstili svoju predanost dugoročnoj održivosti ljudskih aktivnosti u Zemljinoj orbiti. Osim ovih 12 zemalja, Europska svemirska agencija također je potpisala Povelju o nultom otpadu kao međunarodna organizacija.

Povelja o nultom otpadu je vodeća svjetska inicijativa koja teži postizanju neutralnosti otpada u svemiru do 2030. godine, a prvi put je predstavljena na ESA Svemirskom summitu u Sevilli u studenom 2023. godine.

Ovo je prvi put da su zemlje potpisale povelju na nacionalnoj razini, čime je Europa postala lider u ‘čistom svemiru’ i pokazala široko prihvaćanje povelje. Austrija, Belgija, Cipar, Estonija, Njemačka, Litva, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo su se obvezali pridržavati se povelje. Više od 100 organizacija već je obećalo da će potpisati ovu zajednički vođenu inicijativu u nadolazećim mjesecima.


Predanost Europe

“Povelja o nultom otpadu signalizira nepokolebljivu predanost Europe da bude globalni lider u ublažavanju i sanaciji svemirskog otpada, potičući kolektivno djelovanje velike zajednice svemirskih aktera iz cijelog svijeta,” izjavio je Quentin Verspieren, koordinator Protect Accelerator i programa Sigurnost u svemiru pri ESA. “Utjecaj obećanja koje su danas dale ove dvanaest zemalja na održivost naših budućih aktivnosti u svemiru bit će ogroman.”

“ESA se obvezala na pristup nultom otpadu, provodeći sveobuhvatnu internu transformaciju prema održivijim praksama,” rekao je Holger Krag, voditelj Odjela za sigurnost u svemiru pri ESA. “Kao dio svojih napora, ESA je olakšala zajednički razvoj Povelje o nultom otpadu, izvora inspiracije koji ujedinjuje mnoge naše partnere diljem svijeta oko zajedničkog cilja.”

ESA procjenjuje da trenutno u Zemljinoj orbiti postoji više od milijun komada svemirskog otpada većih od jednog centimetra. Svaki od tih objekata može uzrokovati katastrofalnu štetu svemirskim objektima. Ako se ne poduzmu brze i odlučne mjere za poboljšanje održivosti svemirskih aktivnosti, eksponencijalni rast ove populacije otpada predstavlja sve veći rizik za satelite i astronaute te bi mogao učiniti neke orbite potpuno neupotrebljivima.

Na Ministarskoj konferenciji 2022. godine, ESA je potaknuta od strane svojih država članica da implementira “pristup nultom otpadu za svoje misije; i da potiče partnere i druge aktere da slijede slične putove, čime kolektivno stavlja Europu na čelo održivosti na Zemlji i u svemiru, uz očuvanje konkurentnosti svoje industrije.”

ESA-in pristup nultom otpadu

ESA-in pristup nultom otpadu predstavlja opsežnu reviziju unutarnjih zahtjeva za ublažavanje svemirskog otpada kako bi postala neutralna u otpadu do 2030. godine. Ovaj pristup će se oslanjati na tehnologiju za ublažavanje i sanaciju otpada razvijenu u ESA-inom programu Sigurnost u svemiru. Povelja o nultom otpadu je šira inicijativa koju vodi zajednica za globalnu svemirsku zajednicu. Pod okriljem ESA-ovog akceleratora “Zaštita svemirskih resursa” i zajednički razvijena od strane više od 40 svemirskih aktera, Povelja sadrži i visokorazinske vodeće principe i ambiciozne, zajednički definirane ciljeve kako bi svemirska zajednica postigla cilj nultog otpada.

Od lansiranja Povelje na ESA-inom Svemirskom summitu u Sevilli, Španjolska, u studenom 2023. godine, više od 100 organizacija iz cijelog svijeta, uključujući nacionalne svemirske agencije, vodeće proizvođače satelita, svemirske start-upove i astronomska društva, potvrdilo je svoju namjeru da je potpiše. Prvi industrijski i akademski partneri, kao i nevladine organizacije, očekuju se da će potpisati Povelju o nultom otpadu na zračnom sajmu ILA Berlin 6. lipnja.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.