kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Drevne mezopotamske opeke kao svjedoci tajanstvenih promjena Zemljinog magnetskog polja
Znanost

Drevne mezopotamske opeke kao svjedoci tajanstvenih promjena Zemljinog magnetskog polja

objavljeno

Znanstvenici su otkrili novi način proučavanja povijesti Zemlje kroz opeke izrađene u jednoj od najvelebnijih civilizacija u povijesti čovječanstva. Opeke, starosti oko 3.000 godina, sadrže zrna željezova(III) oksida koja su se pokazala kao ključni pokazatelji promjena u magnetskom polju koje štiti naš planet.

Ovo značajno otkriće temelji se na utisnutim opisima na opekama, koji omogućuju precizno datiranje i time pružaju uvid u geološku prošlost. Ova metoda otvara novo poglavlje u razumijevanju evolucije Zemljinog magnetskog polja, što je ključno za predviđanje njegovih budućih promjena.

Arheolog Mark Altaweel s University College London pojašnjava važnost ovog pristupa: “Do sada smo se oslanjali na metode poput radiougljičnog datiranja za razumijevanje kronologije drevne Mezopotamije. No, uobičajeni kulturni ostaci kao što su opeke i keramika nisu sadržavali organski materijal potreban za datiranje. Arheomagnetizam sada omogućava apsolutno datiranje ovih materijala.”

Zemljino magnetsko polje, koje nastaje u jezgri planeta, nije konstantno, već se mijenja pod utjecajem različitih vanjskih i unutarnjih faktora. Ove promjene se mogu očitovati na površinskim materijalima, poput vulkanskih stijena, koje znanstvenici koriste za proučavanje paleomagnetizma.

Tim predvođen arheologom Matthewom Howlandom sa Sveučilišta Wichita State proučavao je ove opeke u svrhu napredovanja studija arheo-magnetizma. Kroz analizu 32 opeke, svake s utisnutim imenom kralja iz doba njezina nastanka, uspjeli su rekonstruirati ponašanje Zemljinog magnetskog polja tijekom razdoblja od 3. do 1. tisućljeća prije Krista.

Otkrića ukazuju na postojanje Levantinske anomalije željeznog doba (LIAA), misteriozne promjene u jačini magnetskog polja koja se dogodila u području današnjeg Iraka između 1050. i 550. godine prije Krista. Analiza je također otkrila kratkotrajne fluktuacije tijekom vladavine Nabukodonozora II, ukazujući na mogućnost značajnih promjena magnetskog polja u kratkim vremenskim razdobljima.

Ovo istraživanje ne samo da pruža uvid u magnetsko polje, već i potvrđuje datume vladavine mezopotamskih kraljeva, čime rješava jednu od zagonetki nedostatnih povijesnih zapisa.

Geofizičarka Lisa Tauxe s Instituta za oceanografiju Scripps naglašava: “Magnetsko polje je jedna od najzagonetnijih pojava u zemaljskim znanostima. Opeke s imenima kraljeva pružaju jedinstvenu priliku za detaljno praćenje promjena u magnetskom polju, omogućujući nam da pratimo promjene koje su se dogodile u razdobljima kraćim od nekoliko desetljeća.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube