kozmos.hr
Znanost

Drevne baltičke perle od jantara pronađene u Iraku

objavljeno

Najsuvremenija tehnologija otkriva baltičko podrijetlo dvije jantarne perle otkrivene 1914. godine ispod asirske zigurate u Asuru, Iraku, datirane između 1800-1750. pr. Kr. Među najranijim komadima jantara pronađenim u jugozapadnoj Aziji, ove perle ilustriraju veliki doseg trgovinskih ruta tijekom brončanog doba.

FT-IR spektroskopija: Drevne baltičke jantarne perle u Iraku

Fourierova transformacija infracrvene (FT-IR) spektroskopije korištena je za identifikaciju perli kao baltičkog jantara, ističući dalekosežne trgovinske veze tog doba. Asur (danas Qala’at Sherqat), smješten na zapadnoj obali rijeke Tigris u Iraku, važno je arheološko nalazište na sjeveru Mezopotamije, naseljeno još od trećeg tisućljeća pr. Kr.

Iskopavanja u srcu asirskog teritorijalnog država

Od 1903. do 1914. Kraljevski muzeji u Berlinu i Njemačko društvo za orijentalne studije proveli su iskopavanja u Asuru, s ciljem proučavanja značajne zigurate. U travnju 1914. iskopivači su pronašli nekoliko tisuća perli ispod prvog sloja od cigle od blata dok su tražili slojeve temelja.


Ponovno proučavanje jedinstvenih drevnih nalaza jantarnih perli u Iraku

Dvije perle u obliku diska, različite od ostalih, ponovno su pregledali istraživači iz Državnog ureda za upravljanje baštinom i arheologiju Saksen-Anhalt, Sveučilišta Martin-Luther iz Halle-Wittenberga i Staatliche Museen zu Berlin.

Potvrda baltičkog podrijetla jantara

2019 godine Rathgen-Forschungslabor analizirao je fragmente perli koristeći Fourierovu transformaciju infracrvene spektroskopije (FT-IR). Unatoč teškom trošenju objekata tijekom vremena, rezultati su odgovarali karakteristikama baltičkog jantara, sugerirajući da su perle najvjerojatnije potekle iz regije Baltičkog ili Sjevernog mora.

Drevne baltičke jantarne perle u Iraku: povijesna važnost

Ove perle predstavljaju neke od najranijih i najudaljenijih primjera jantara iz baltičke regije u jugozapadnoj Aziji. Rijetkost jantara u Sredozemlju i Bliskom Istoku prije 1550. pr. Kr. sugerira da ga je vjerojatno kontrolirala središnja njemačka kultura Únětice.

Jantar, kao simbol prestiža i trgovine

Rijetki nalazi jantara iz ranog 2. tisućljeća pr. Kr. vjerojatno su bili dragocjeni darovi putnika iz središnje ili zapadne Europe južnim elitama. Nakon završetka kulture Únětice oko 1550. pr. Kr., jantar je postao dostupniji zbog proširenih trgovinskih mreža, ističući promjene dinamike tog povijesnog razdoblja.

Asirske zigurate

Asirske zigurate bile su masivne strukture izgrađene u drevnoj Mezopotamiji, uključujući dijelove Iraka, Sirije i Turske. Te strukture nalik na piramide bile su vjerske građevine, često dio većeg hramovnog kompleksa, i smatrane su mostom između zemaljskog i božanskog svijeta. Zigurate su izgrađene s nizom terasa, svaka manja od one ispod, i obično su bile izrađene od cigle od blata. Stube ili rampe vodile su do vrha, gdje se često nalazio svetište ili hram.

Visina zigurate bila je simbolična, jer se smatralo da približava bogove Zemlji, a vjernici su se mogli približiti nebu. Bile su središte religijskog, političkog i društvenog života drevne asirske civilizacije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.