kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Divovski virusi na površini ledenjaka u Arktiku pomažu protiv ubrzanog topljenja leda
Znanost

Divovski virusi na površini ledenjaka u Arktiku pomažu protiv ubrzanog topljenja leda

Antarktika. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Svako ljeto, divovski virusi se aktiviraju diljem grenlandskog ledenjaka. Iako to zvuči kao scenarij iz horor filma, ovi virusi nisu drevne bolesti ili davno zamrznuti izvanzemaljci spremni uništiti svijet. Umjesto toga, mogli bi postati moćni saveznici u borbi protiv ubrzanog topljenja leda u Arktiku.

Prema nedavnoj studiji objavljenoj u časopisu Microbiome, znanstvenici sa Sveučilišta Aarhus u Danskoj otkrili su prisutnost divovskih virusa – točnije nukleocitoplazmatskih velikih DNK virusa (NCLDV) supergrupe (filium Nucleocytoviricota) – na cijelom području grenlandskog ledenjaka.

Ovi virusi, iako nevidljivi golim okom, veći su od većine bakterija s otprilike 2,5 mikrometara. To ih čini oko 125 puta većima od običnih virusa. No, “divovski” ne opisuje samo njihovu veličinu; ovi virusi također imaju impresivnih 2,5 milijuna baza u svom genomu, dok bakterije obično imaju između 150.000 i 200.000 baza.

Borba protiv algi koje ubrzavaju topljenje leda

Najvažnija karakteristika ovih virusa je njihova sposobnost infekcije algi koje ljeti crne površine grenlandskog ledenjaka. Ova pocrnjela područja smanjuju reflektivnost leda, što dodatno ubrzava topljenje.


“Ne znamo mnogo o ovim virusima, ali smatramo da bi mogli biti korisni u ublažavanju topljenja leda uzrokovanog cvjetanjem algi”, izjavila je Laura Perini, postdoktorandica i suautorica studije. “Koliko su specifični i koliko bi učinkoviti mogli biti, još uvijek nije jasno. No, daljnjim istraživanjem nadamo se odgovoriti na ta pitanja.”

Znanstvenici su divovske viruse otkrili prije otprilike 40 godina – prvi su primjerci pronađeni u oceanu 1981. godine. Od tada su otkriveni u raznim okolišima, uključujući ljudsko tijelo, ali nikada prije nisu identificirani ili proučavani na ledenjaku. Perini je naglasila da još nije vidjela ove viruse pod mikroskopom, ali njihovu prisutnost na ledenjaku potvrđuje analizom DNK iz uzoraka te pronalaskom sekvenci koje pripadaju divovskim virusima.

Potencijalni saveznici u borbi protiv klimatskih promjena

Ovo otkriće dolazi u ključnom trenutku, jer je Arktik zagrijava četiri puta brže od ostatka svijeta. Pronalaženje prirodnih načina za borbu protiv tog zagrijavanja moglo bi biti ključno za usporavanje topljenja leda. Perini i njezin tim nastavit će istraživati divovske viruse i pokušati razumjeti njihovu ulogu u ovom specifičnom ekosustavu.

“Još ne možemo točno odrediti koje domaćine inficiraju divovski virusi. Neki od njih možda inficiraju protiste, dok drugi napadaju snježne alge. Jednostavno ne možemo biti sigurni”, rekla je Perini. “Nastavljamo proučavati divovske viruse kako bismo saznali više o njihovim interakcijama i njihovoj točnoj ulozi u ekosustavu.”

Ovo istraživanje pruža nadu da bi divovski virusi mogli igrati ključnu ulogu u očuvanju ledenjaka i ublažavanju posljedica klimatskih promjena, pružajući nam vrijedan alat u borbi za očuvanje našeg planeta

Pratite Kozmos na Google Vijestima.