kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Divovski predatorski crvi stari 518 milijuna godina pronađeni na Grenlandu
Znanost

Divovski predatorski crvi stari 518 milijuna godina pronađeni na Grenlandu

objavljeno

U sjevernom Grenlandu, unutar rane kambrijske lokalitete fosila Sirius Passet, znanstvenici su pronašli fosile nove skupine životinjskih predatora. Ovi drevni crvi, koji su mogli biti među prvima koji su kolonizirali vodeni stupac, otkrivaju nam nepoznatu dinastiju predatora iz prošlosti koji su vladali oceanima prije više od 518 milijuna godina.

Novootkriveni fosilni organizmi dobili su ime Timorebestia, što na latinskom znači ‘zvijeri užasa’. Karakteriziraju ih peraje duž tijela, istaknuta glava s dugim antenama, masivne strukture čeljusti unutar usta, te impresivna duljina koja prelazi 30 cm. Ovi crvi predstavljaju neke od najvećih plivačkih životinja ranog kambrijskog razdoblja.

Dr. Jakob Vinther s Odsjeka za zemaljske i biološke znanosti Sveučilišta u Bristolu, vodeći autor studije, ističe: “Već smo znali da su primitivni člankonošci dominirali kao predatora u kambrijskom razdoblju. Međutim, Timorebestia predstavlja udaljeni, ali bliski srodnik današnjih streličastih crva ili chaetognatha, koji su znatno manji morski predatora.”


Istraživanje pokazuje složenost drevnih oceanskih ekosustava s više razina prehrambenog lanca. Timorebestia, kao divovi svoje ere, bili su na vrhu tog lanca, što ih čini ekvivalentima vrhunskim morskim predatorima modernog doba, poput morskih pasa i tuljana.

Unutar fosiliziranog probavnog trakta Timorebestije pronađeni su ostaci Isoxysa, uobičajenog plivačkog člankonošca. “Ovi člankonošci su bili značajni u prehrani brojnih drugih životinja,” objašnjava Morten Lunde Nielsen, bivši doktorand na Sveučilištu u Bristolu.

Dok se člankonošci u fosilnim zapisima pojavljuju prije oko 521 do 529 milijuna godina, streličasti crvi tragaju unazad najmanje 538 milijuna godina. “Timorebestia i srodne primitivne vrste bili su plivački predatora koji su vjerojatno dominirali oceanima prije uspona člankonošaca,” objašnjava dr. Vinther.

Luke Parry s Oxfordskog sveučilišta, koautor studije, dodaje: “Timorebestia pruža ključne uvide u evolucijsko porijeklo čeljustnih predatora. Razlikuje se od današnjih streličastih crva koji koriste vanjske dlake za hvatanje plijena.”

Zaključno, istraživanje otkriva jedinstvene karakteristike životinjskog svijeta rane Zemlje, doprinoseći našem razumijevanju evolucije predatorskih organizama. Otkrića s lokacije Sirius Passet obogaćuju naše znanje o drevnim ekosustavima i nastavljaju intrigirati znanstvenu zajednicu s novim otkrićima koja čekaju da budu podijeljena.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.