kozmos.hr
Jeste li znali?

Prada surađuje s NASA-om na kreiranju svemirskih odijela za misiju Artemis III

Prada Svemirsko Odjelo
objavljeno

NASA je ušla u novo poglavlje suradnje udruživši snage s prestižnom modnom kućom Prada kako bi dizajnirala nova svemirska odijela za nadolazeću misiju Artemis III. Ovo inovativno partnerstvo s Axiom Spaceom spaja vrhunski modni dizajn s naprednim tehnologijama, otvarajući novo razdoblje u istraživanju svemira.

Modni dizajn stiže u svemir

Planirano lansiranje misije Artemis III u rujnu 2026. godine donosi povijesne trenutke jer će na Mjesec prvi put kročiti žena i osoba tamnije puti. Ova misija, osim što ima za cilj slijetanje astronauta na južni pol Mjeseca, predstavlja korak prema uspostavi dugoročne ljudske prisutnosti na Mjesecu, što je ključni dio priprema za buduće misije na Mars. Uz Pradu, svemirska odijela sada će biti ne samo tehnički napredna, već i elegantna, prilagođena potrebama suvremenih istraživanja.

Povijesna suradnja mode i svemira

Već u prošlosti, moda je imala utjecaj na svemirska istraživanja. Prva moderna svemirska odijela izradila je tvrtka International Latex Corporation (ILC), poznata po proizvodnji grudnjaka i steznika. Njihovo A7L odijelo, koje je Neil Armstrong nosio tijekom misije Apollo 11, pokazalo je da su inovacije u dizajnu neophodne za zaštitu astronauta u ekstremnim uvjetima svemira i na Mjesečevoj površini.


 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Zoe Report (@thezoereport)

Prva prezentacija novih odijela

Nova svemirska odijela, dizajnirana u suradnji s Pradom, predstavljena su javnosti 18. listopada na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Milanu, a modna instalacija u Galeriji Vittorio Emanuele II omogućila je posjetiteljima da prvi put vide ove inovativne kreacije. AxEMU (Axiom Extravehicular Mobility Unit) odijela predstavljaju novi standard u svemirskoj tehnologiji, a prema riječima predsjednika Axiom Spacea, Matta Ondlera, ova suradnja redefinira razvoj svemirske opreme i otvara nove mogućnosti za komercijalizaciju svemira.

Inovativno partnerstvo za budućnost

Suradnja između NASA-e, Axiom Spacea i Prade dokaz je da su partnerstva između različitih industrija ključna za napredak u svemirskim istraživanjima. Korištenjem Pradinih inovacija u materijalima i tehnologiji, NASA podiže standarde funkcionalnosti svemirskih odijela, ali i donosi novu razinu sofisticiranosti u dizajn. Kako je izjavio Russell Ralston, izvršni potpredsjednik Axiom Spacea, ova partnerstva omogućuju uvođenje novih tehnoloških rješenja koja će olakšati buduća istraživanja svemira.

Budućnost svemirskih istraživanja sada izgleda obećavajuće, ne samo zbog tehnoloških inovacija već i zbog estetskog pristupa koji donosi Prada, čime se kreira savršena kombinacija funkcionalnosti i stila u svemirskim misijama.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.