kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Kina postigla prekretnicu u fuziji s deseterostrukim ubrzanjem mjerenja plazme
Tehnologija

Kina postigla prekretnicu u fuziji s deseterostrukim ubrzanjem mjerenja plazme

Kina postigla prekretnicu u fuziji s deseterostrukim ubrzanjem mjerenja plazme
objavljeno

Kina je ostvarila značajan napredak u istraživanju fuzijske energije ubrzavši ključna mjerenja plazme. Ovaj proboj označava važan korak prema postizanju čistog i neograničenog izvora energije, s novom tehnologijom koja mjeri temperaturu iona i brzinu rotacije plazme deset puta brže nego prije.

Uloga umjetne inteligencije

Neuronske mreže, oblik umjetne inteligencije, sada transformiraju istraživanje fuzije. Ove mreže mogu analizirati velike skupove podataka u stvarnom vremenu, pružajući ključne uvide u ponašanje plazme, stanja materije koje zahtijeva preciznu kontrolu u fuzijskim reaktorima. Sposobnost brzog i točnog obrade ovih informacija ključna je za održavanje stabilnosti reaktora.

Istraživački tim s Hefei Instituta za fizičke znanosti, pod vodstvom profesora Lyu Boa, integrirao je umjetnu inteligenciju s tehnikom rendgenske kristalne spektroskopije (XCS), što im je omogućilo značajno ubrzanje i poboljšanje preciznosti mjerenja plazme.

Ključni parametri

“Za poboljšanje performansi tokamak operacija, brzo i precizno prikupljanje parametara plazme kao što su gustoća elektrona, temperatura elektrona i temperatura iona je ključno,” navodi istraživački tim u studiji.


Tradicionalno, mjerenje ovih parametara u stvarnom vremenu bio je izazov. Međutim, uvođenje neuronskih mreža, poput dubokih neuronskih mreža (Deep neurla networks ili DNN) i konvolucijskih neuronskih mreža (Convolutional Neural Networks ili CNN), značajno je poboljšalo brzinu i točnost tih izračuna.

Tim je testirao modele na Naprednom supravodljivom tokamaku (EAST) i potvrdio njihovu sposobnost preciznog predviđanja temperature iona i brzine rotacije. Posebno se istaknuo model dubokih neuronskih mreža, pružajući rezultate deset puta brže od tradicionalnih metoda.

“Jedan od ključnih ishoda bilo je značajno poboljšanje brzine,” objasnio je tim u priopćenju. “To pruža brze rezultate bez narušavanja točnosti.”

Šire primjene u istraživanju fuzije

Uspjeh ovog pristupa temeljenog na umjetnoj inteligenciji nadilazi trenutne primjene. “Ovaj model može se prilagoditi za druge dijagnostičke sustave, čineći ga vrijednim za šire istraživanje fuzije,” spominje se u priopćenju. Sposobnost brzog mjerenja i analize svojstava plazme otvara nove mogućnosti za poboljšanje performansi reaktora i ubrzava put ka ostvarenju praktične fuzijske energije.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.