kozmos.hr
Jeste li znali?

Ovo je NASA-in Mjesečev rover — i izgleda pomalo čudno

objavljeno

Dok se NASA priprema za prvu misiju s posadom na Mjesec nakon više od 50 godina, agencija je predstavila novi prototip lunarnog rovera koji iznenađujuće podsjeća na zemaljska vozila – točnije, izgleda poput hibrida između traktora i golf vozila. Iako na prvi pogled djeluje poznato, ovaj model ima ključnu ulogu u nadolazećim Artemis misijama.

Priprema za istraživanje Mjeseca

NASA u svom Johnson Space Centeru u Houstonu, Texas, razvija Ground Test Unit (GTU), prototip rovera osmišljenog za simulaciju budućih operacija na Mjesecu. Iako ovaj prototip nikada neće napustiti Zemlju, služi kao ključan alat za testiranje funkcionalnosti i planiranje nadolazećih misija.

Astronauti poput Kate Rubins, prve osobe koja je sekvencirala DNA u svemiru, i Harrisona “Jacka” Schmitta, pilota misije Apollo 17, već su testirali GTU.

Suradnja s privatnim sektorom za inovaciju

Iako dizajn možda izgleda nekonvencionalno, NASA-ina suradnja s privatnim tvrtkama ima jasan cilj. Početkom godine NASA je sklopila partnerstvo s tri privatne tvrtke — Intuitive Machines, Lunar Outpost i Venturi Astrolab — kako bi razvili ključne komponente za GTU. Ova suradnja omogućava NASA-i da koristi inovativne ideje uz održavanje visokih standarda za istraživanje Mjeseca.


“Ground Test Unit omogućuje našim timovima da razumiju kako će rover funkcionirati u simuliranim lunarnim uvjetima, pomažući u donošenju informiranih odluka o konačnom dizajnu,” rekao je NASA-in inženjer Jeff Somers. “Pomaže nam optimizirati buduće lunarno vozilo prije nego što ga pošaljemo na Mjesec.”

GTU, osmišljen za prijevoz dvoje astronauta, također se može upravljati daljinski, što bi moglo revolucionirati način na koji astronauti komuniciraju s roverima. Ova tehnologija podsjeća na autonomna vozila, pružajući uvid u budućnost autonomnog istraživanja Mjeseca.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.