kozmos.hr
Tehnologija

Podvodni dronovi otkrili davno izgubljeni brod iz Drugog svjetskog rata

Olupina broda USS Stewart prikazana na 3D karti regije. Zasluge: Ocean Infinity.
objavljeno

Nakon gotovo osam desetljeća izgubljenog vremena, američki razarač USS Stewart pronađen je na dnu oceana zahvaljujući podvodnim dronovima tvrtke Ocean Infinity. Kako prenosi PopSci, ovaj povijesni brod, dug 96 metara, igrao je ključnu ulogu u Drugom svjetskom ratu, a sada je ponovno otkriven, ležeći na 1.067 metara dubine u morskom rezervatu Cordell Bank, uz kalifornijsku obalu.

Tijekom rutinskog mapiranja morskog dna, tim podvodnih dronova Ocean Infinityja naišao je na olupinu koja je godinama izazivala znatiželju povjesničara i istraživača. Tri drona, duga šest metara, koristili su svoju najnoviju tehnologiju za skeniranje prostranog rezervata površine 3.330 kvadratnih kilometara, kada su otkrili razarač USS Stewart. Ovo otkriće došlo je kao prekretnica u istraživanju podmorja.

Prema riječima Marie Brown, nadzornice rezervata Cordell Bank i Greater Farallones, “Očuvanost broda iznimno je rijetka za plovilo ove starosti. Pronalazak ovakvog broda pruža nevjerojatnu priliku za istraživanje i proučavanje povijesti.”


Jedinstvena priča o USS Stewartu

USS Stewart ima fascinantnu povijest. Nakon što je ozbiljno oštećen u bitci tijekom Drugog svjetskog rata, zarobile su ga japanske snage, koje su ga popravile i ponovno koristile u svojoj mornarici. Zbog svoje neobične sudbine, USS Stewart je među savezničkim pilotima postao poznat kao brod koji se neočekivano pojavljivao na neprijateljskom teritoriju, što mu je donijelo reputaciju jednog od najzagonetnijih brodova tog vremena.

Nakon završetka rata, USS Stewart je vraćen pod kontrolu američke mornarice, ali njegovo putovanje kući bilo je obilježeno brojnim poteškoćama. Na pola puta, blizu Guama, došlo je do kvara motora, te je brod morao biti otegljen do kraja puta. Konačno, 24. svibnja 1946. godine, USS Stewart je ceremonijalno potopljen tijekom vojne vježbe i nestao u dubinama Pacifika, ostavljajući za sobom misterij svoje točne lokacije.

Slučajno otkriće

Otkrivanje broda u kolovozu ove godine bilo je gotovo slučajno. Ocean Infinity je prvotno planirao testirati svoje dronove na skeniranju morskog dna, no ključan trenutak dogodio se kada je Russ Matthews iz Zaklade Air/Sea Heritage predložio da pretraže područje gdje je USS Stewart posljednji put viđen. Koordinate tegljača koji je vukao brod do mjesta potonuća dovele su tim do ovog izvanrednog otkrića.

“Pronaći ovakvu značajnu olupinu s ovakvom razinom očuvanosti uistinu je izvanredno,” izjavio je Jim Delgado, potpredsjednik tvrtke SEARCH, Inc., specijalizirane za pomorsku arheologiju. “Ovo pokazuje koliko je tehnologija napredovala, omogućujući nam da otkrijemo dijelove povijesti koji su desetljećima bili izgubljeni.”

Pronalazak USS Stewarta ne samo da donosi novi uvid u pomorsku povijest Drugog svjetskog rata, već i pokazuje koliko su autonomni podvodni dronovi ključni za budućnost istraživanja oceana. Ova tehnologija, osim za otkrivanje brodskih olupina, može se koristiti za mapiranje podmorskih područja pogodnih za obnovljive izvore energije, poput vjetroelektrana, kao i za postavljanje podvodnih kablova.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.