kozmos.hr
Tehnologija

Kako CubeSat sateliti mijenjaju budućnost istraživanja svemira

BurstCube, praćen drugim CubeSat satelitom nazvanim SNOOPI (Signals of Opportunity P-band Investigation), izašao je iz Međunarodne svemirske postaje 18. travnja 2024. godine.
objavljeno

Mali, ali moćni CubeSat sateliti postaju ključna tehnologija u istraživanju svemira. Unatoč njihovim skromnim dimenzijama, ovi minijaturni sateliti ubrzano mijenjaju način na koji znanstvenici istražuju Sunčev sustav, omogućujući lakši, pristupačniji i učinkovitiji pristup podacima iz svemira.

Što su CubeSat sateliti?

CubeSat sateliti su mali, obično težine nekoliko kilograma, i često su veličine kutije za cipele. Iako njihova masa može biti tek oko 1 kilogram, njihova uloga u svemirskim misijama ne može se podcijeniti. Ovi mali uređaji omogućuju istraživačima pristupačne i brze misije, čime su otvorili vrata sveučilištima, startupima i manjim tvrtkama za sudjelovanje u svemirskim istraživanjima, što je ranije bilo rezervirano za velike agencije poput NASA-e.

Hrvatska također sudjeluje u ovom svjetskom trendu kroz projekt Crocube. Ovaj prvi hrvatski CubeSat donosi inovacije u domaći svemirski sektor. Crocube je osmišljen za obrazovne i istraživačke svrhe, a predstavlja važan korak za Hrvatsku u globalnom svemirskom istraživanju.


Tradicionalni sateliti poput NASA-inog Lunar Reconnaissance Orbitera koštali su oko 600 milijuna dolara, dok su drugi veliki projekti često premašivali cijene od 700 milijuna dolara. Ovi ogromni troškovi znače da svaka pogreška može rezultirati gubicima od stotina milijuna dolara. CubeSat sateliti nude povoljniju opciju – jednostavni su za izradu, usmjereni na specifične znanstvene ciljeve i omogućuju lansiranje više satelita odjednom.

Tijekom NASA-ine misije Artemis I u studenom 2022. godine, lansirano je 10 CubeSat satelita koji su istraživali prisutnost vode na Mjesecu, ključan resurs za buduće misije s ljudskom posadom. Ukupni trošak tih satelita bio je samo 13 milijuna dolara, što je iznimno povoljno u usporedbi s tradicionalnim satelitima.

CubeSat sateliti također su odigrali značajnu ulogu u misijama na Mars. Tijekom misije Insight 2018. godine, dva CubeSat satelita, poznata kao MarCO, pomogla su u komunikaciji s letjelicom prilikom njenog slijetanja na površinu Crvenog planeta. Ovi sateliti nisu samo prenosili podatke u stvarnom vremenu već su također snimili zapanjujuće fotografije Marsove površine. Uz minimalne troškove, CubeSat sateliti pokazali su svoju ključnu ulogu u složenim misijama.

Budućnost CubeSat satelita

Kako tehnologija napreduje, CubeSat sateliti postaju sve značajniji u istraživanju svemira. Europska svemirska agencija planira lansirati misiju HERA u listopadu 2024. godine, u sklopu koje će CubeSat sateliti istraživati asteroid Didymos. Još jedna misija, M-Argo, planirana za 2025. godinu, poslat će CubeSat satelit koji će samostalno istraživati oblik i sastav asteroida. Ove misije označavaju početak ere u kojoj će maleni sateliti istraživati međuzvjezdani prostor.

Svi ovi projekti pokazuju ogroman potencijal CubeSat tehnologije, koja omogućuje jeftinije, sigurnije i češće misije u svemir. Njihova fleksibilnost i jednostavnost otvaraju nove prilike za istraživanje dalekih svjetova, od egzoplaneta do udaljenih asteroida, omogućujući znanstvenicima da prikupe ključne podatke potrebne za buduća istraživanja i potencijalne ljudske misije.

CubeSat sateliti možda su mali, ali njihova uloga u budućnosti svemirskih istraživanja je neizmjerna. Nastavljajući s ovim trendom, mogli bi postati temeljna tehnologija za misije koje će ljude jednog dana odvesti do drugih planeta.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.