kozmos.hr
Tehnologija

Ovaj revolucionarni pogon bi nam mogao omogućiti putovati do drugih zvijezda

Ovaj revolucionarni pogon bi nam mogao omogućiti putovati do drugih zvijezda
objavljeno

“Nalazimo se na pragu nove ere svemirskih istraživanja.”


Svemirska istraživanja na rubu su velikih promjena, dok znanstvenici započinju testiranje pogonskog sustava koji bi mogao revolucionirati način na koji istražujemo svemir. Ovaj napredni pogon, razvijen od strane inženjera sa Sveučilišta u Southamptonu, mogao bi omogućiti letjelicama da se zapute dublje u svemir nego što je ikada zamišljeno.

Inovacija iza ovog novog pogonskog sustava leži u njegovoj sposobnosti korištenja bilo koje vrste metala kao goriva. Ova jedinstvena značajka mogla bi eliminirati tradicionalna ograničenja svemirskih misija, gdje su letjelice ograničene količinom goriva koju mogu ponijeti. Umjesto toga, buduće letjelice možda će moći vaditi metale s asteroida ili udaljenih mjeseca, produžujući svoje misije neograničeno uz ponovno punjenje goriva u hodu.

Na čelu faze testiranja nalazi se dr. Minkwan Kim, istaknuti znanstvenik sa Sveučilišta u Southamptonu. Njegov tim trenutno provodi pokuse za mjerenje potiska sustava u kontroliranom laboratorijskom okruženju. Prema dr. Kimu, novi pogon mogao bi omogućiti svemirskim letjelicama da dođu do dijelova svemira koji su do sada smatrani nedostupnima.


Tehnologija koja mijenja pravila igre

“Svemirske letjelice su obično ograničene količinom goriva koje mogu ponijeti zbog ogromnih troškova i energije potrebne za njihovo lansiranje u svemir,” objašnjava dr. Kim. “Međutim, ovi novi pogoni mogu se napajati metalima poput željeza, aluminija ili bakra—bilo kojim metalom koji može izgarati. Posljedice su izvanredne. Zamislite svemirsku letjelicu koja slijeće na resursima bogati komet ili mjesec, skuplja gorivo i nastavlja svoje putovanje.”

Ova revolucionarna tehnologija mogla bi transformirati način na koji istražujemo svemir, otvarajući nove mogućnosti za otkrića i proširujući naše razumijevanje svemira. S mogućnošću putovanja dalje i brže, misije na nove planete ili čak druge zvjezdane sustave mogle bi postati stvarnost u bliskoj budućnosti.

Suradnja s vodećim stručnjacima

Sveučilište u Southamptonu surađuje s Magdriveom, vodećom britanskom svemirskom tehnološkom tvrtkom, na razvoju ovog inovativnog pogonskog sustava, poznatog kao Super Magdrive. Sustav je dizajniran za napajanje svemirskih letjelica pomoću plazma pogona, koje je dr. Kim prethodno pomogao razviti za raketu SpaceX Falcon 9.

Konačni cilj Super Magdrivea je podržati buduće misije u duboki svemir, omogućujući istraživanje nepoznatih regija, potencijalno otkriće izvanzemaljskog života i priliku da idemo tamo gdje nijedan čovjek dosad nije bio.

“Mogućnosti su beskonačne,” izjavio je dr. Kim. “Ova tehnologija mogla bi nam omogućiti istraživanje udaljenih planeta, otkrivanje novih oblika života i započinjanje putovanja izvan naših najluđih snova. Nalazimo se na pragu nove ere svemirskih istraživanja.

Dok tim nastavlja s testiranjem i usavršavanjem ovog revolucionarnog pogonskog sustava, san o produženim svemirskim putovanjima sve je bliži stvarnosti. Ono što se nekada činilo ograničeno na znanstvenu fantastiku, sada je na pragu transformiranja čovječanstva i njegovog dosega do najudaljenijih kutaka svemira.

Ovaj pogonski sustav predstavlja više od tehnološkog napretka; on simbolizira vječnu težnju čovječanstva za istraživanjem nepoznatog i prekoračenjem granica našeg planeta. Može li ovo biti ključ za otključavanje misterija dubokog svemira? Vrijeme će pokazati, ali budućnost svemirskih istraživanja nikada nije izgledala svjetlije.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.