kozmos.hr
Jeste li znali?

Oklop od žada: 2.000 godina star “besmrtni” oklop kineske kraljevske obitelji

Oklop od žada iz Muzeja mauzoleja kralja Nanyuea u Guangzhouu. Izvor: Wikimedia Commons.
objavljeno

Ukratko: Oklop od žada, izrađen od tisuća sitnih komada žada povezanih zlatnim nitima, predstavlja fascinantnu ostavštinu kineske Han dinastije, koja je vladala od 206. godine pr. Kr. do 220. godine. Ova odijela nosili su pripadnici kraljevske obitelji i elite, vjerujući da će im pružiti zaštitu u zagrobnom životu.


Porijeklo i izrada

Oklop od žada bio je ceremonijalni predmet izrađen od pažljivo oblikovanih komada žada, koji su se povezivali zlatnim nitima. Prema LiveScience, izrađivao se za članove kraljevskih obitelji Han dinastije, ali i za kasnije vladare i elite. Smatralo se da oklop sprečava raspadanje tijela i štiti dušu u zagrobnom životu, osiguravajući pokojnicima put do besmrtnosti. Prema UNESCO-u, oklopi su bili izrađeni “kao zaštitni oklopi” kako bi tijelo i duša pokojnika bili očuvani. Svaki komad žada imao je jedinstveni oblik, a vješti majstori spajali su tisuće komadića zlatnim nitima, stvarajući odijela koja su simbolizirala kraljevsku moć i vječni život.


Han dinastija (206. pr. Kr. – 220. godine) jedna je od najznačajnijih i najdugovječnijih dinastija u kineskoj povijesti. Tijekom njihove vladavine, Kina je doživjela razvoj u znanosti, tehnologiji, trgovini i kulturi. Upravo u to vrijeme uspostavljen je poznati Put svile, koji je povezao Kinu s ostatkom svijeta, omogućivši razmjenu robe, ideja i inovacija. Han dinastija također je bila razdoblje snažne centralizacije moći i stabilnosti, što je stvorilo temelje za mnoge društvene i političke strukture koje su preživjele stoljećima. Doba Han dinastije često se smatra zlatnim razdobljem kineske civilizacije, a mnoge inovacije, uključujući papir, potječu upravo iz tog vremena.

Detalj dijela za ruku oklopa od žada Liu Suija, princa od Lianga iz Zapadne Han dinastije. Izvor: Wikimedia Commons.
Detalj dijela za ruku oklopa od žada Liu Suija, princa od Lianga iz Zapadne Han dinastije. Izvor: Wikimedia Commons.

Značajna otkrića

Iako su drevni tekstovi spominjali postojanje oklopa od žada, tek 1968. godine arheolozi su otkrili dva stvarna primjerka u provinciji Hebei, na sjeveroistoku Kine. Oklopi su pripadali Liu Sheng, princu od Zhongshana, i njegovoj supruzi, princezi Dou Wan, prenosi LiveScience. Shengov oklop sadržavao je nevjerojatnih 2.498 komada žada, a istraživači procjenjuju da je njegova izrada trajala čak 10 godina, prema izvješću UNESCO-a.

U “Knjizi kasnije Han dinastije” pronađeni su opisi koji precizno prikazuju složeni proces izrade oklopa od žada, te su dokumentirani materijali koji su se koristili, ovisno o društvenom statusu pokojnika. Ovi tekstovi otkrivaju da je carima bilo rezervirano pravo na najraskošniji oklop, izrađen isključivo od tisuća pažljivo isklesanih komadića žada, koji su se povezivali zlatnim nitima. Niži članovi aristokracije, iako također sahranjeni u žadnim oklopima, morali su se zadovoljiti svilenim nitima, što je jasno ukazivalo na njihov niži položaj u hijerarhiji. Korištenje ovih oklopa nije samo simboliziralo društveni status već i vjerovanje u njihovu magičnu zaštitu u zagrobnom životu.

Međutim, raskošna praksa izrade oklopa od žada prekinuta je u 6. stoljeću, tijekom vladavine cara Wena iz dinastije Zapadni Wei, jer su ovi izuzetno vrijedni predmeti postali česta meta pljačkaša. Pljačkaši su ih masovno krali kako bi iskoristili dragocjeni žad i zlato, što je dovelo do napuštanja ovog pogrebnog rituala. Danas su ovi oklopi od žada rijetkost, ali pružaju jedinstven uvid u vjerovanja i pogrebne običaje Han dinastije. Osim što svjedoče o dubokim religijskim uvjerenjima o zagrobnom životu, predstavljaju i nevjerojatnu vještinu drevnih kineskih majstora, čiji su radovi ostavili neizbrisiv trag u povijesti.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.