kozmos.hr
Jeste li znali?

Al Naslaa: Kako je ovaj zagonetni kamen u Saudijskoj Arabiji podijeljen savršeno po sredini?

Ovaj savršeno prerezan kamen u Saudijskoj Arabiji zbunjuje znanstvenike
objavljeno

Al Naslaa je jedna od najfascinantnijih prirodnih formacija u Saudijskoj Arabiji, smještena u sjeverozapadnom dijelu pustinje. Ova nevjerojatna stijena sastoji se od dva velika kamena bloka, gotovo savršeno simetrična, koja su odvojena iznimno tankim i neobično ravnim procjepom. Ono što dodatno intrigira jest činjenica da oba bloka stoje na malim prirodnim postoljima, što dodatno doprinosi njihovom jedinstvenom izgledu. Formacija Al Naslaa visoka je oko 6 metara, a široka 9 metara, čime dominira krajolikom u kojem se nalazi. Ono što čini ovu stijenu posebnom je savršenstvo prirodne podjele. Procjep između dvaju blokova gotovo je ravan i gladak, što je iznimno rijetko u prirodnim formacijama.

Znanstvenici su pokušali objasniti ovaj fenomen, ali još uvijek ne postoji jednoznačno objašnjenje. Prema izvještajima portala Geology Science, postoji nekoliko teorija koje pokušavaju objasniti kako je ovaj neobični procjep nastao. Jedna od najprihvaćenijih teorija govori o tektonskim aktivnostima koje bi mogle biti odgovorne za ovu pojavu. Naime, područje gdje se nalazi Al Naslaa poznato je po povremenim tektonskim pomacima, što bi moglo uzrokovati pucanje stijene. Stijena je sastavljena od pješčenjaka, materijala koji je poznat po svojoj slojevitosti i relativnoj krhkosti, što bi moglo objasniti nastanak procjepa. No, ono što ostaje nejasno jest kako je procjep postao tako savršeno gladak.


Pogled kroz središte procjepa koji dijeli dvije strane formacije Al Naslaa otkriva izuzetno glatku i preciznu pukotinu koja razdvaja dva dijela stijene. Zbog svoje neobične prirode, Al Naslaa privlači brojne turiste, ali i pobuđuje razne teorije zavjere o njezinom nastanku.
Pogled kroz središte procjepa koji dijeli dvije strane formacije Al Naslaa otkriva izuzetno glatku i preciznu pukotinu koja razdvaja dva dijela stijene. Zbog svoje neobične prirode, Al Naslaa privlači brojne turiste, ali i pobuđuje razne teorije zavjere o njezinom nastanku.

Druga teorija sugerira da su unutarnje strane procjepa oblikovane djelovanjem vjetra i vode tijekom tisućljeća. Vjetrovi koji su nosili pijesak i druge abrazivne čestice mogli su kroz dug vremenski period polirati stijenu, što je dovelo do stvaranja glatkih površina kakve danas vidimo. Znanstvenici sa Švicarskog saveznog instituta za tehnologiju u Zürichu (ETHZ) predlažu još jednu mogućnost: procjep bi mogao biti rezultat prirodnog pucanja stijene, poznatog kao geološki spoj ili “joint”. Takva puknuća često nastaju uslijed regionalnih tektonskih procesa, poput stvaranja planinskih lanaca, i mogla bi objasniti ravan oblik procjepa. Kasnija erozija dodatno bi zagladila pukotinu.

Treća teorija povezuje nastanak procjepa s procesom smrzavanja vode unutar malih pukotina u stijeni. Kada se voda smrzne, ona se širi, što može prouzročiti širenje pukotina koje se s vremenom spajaju, formirajući ravan procjep kakav danas vidimo. Al Naslaa ostaje jedan od najintrigantnijih geoloških fenomena na svijetu. Iako postoje različite teorije o tome kako je nastao ovaj jedinstveni procjep, pravi uzrok i dalje je nepoznat. Ova nevjerojatna formacija privlači pažnju ne samo znanstvenika, već i posjetitelja iz cijelog svijeta, koji dolaze vidjeti ovu zagonetnu stijenu i razmišljati o tajnama koje skriva saudijska pustinja.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.