kozmos.hr
Astronomija

Znanstvenici su pronašli ‘skrivenu’ aktivnost ispod površine Mjeseca

Pogled Zemlje iz orbite Mjeseca. Jumpstory.
objavljeno

Ne brinite, nisu mali zeleni. Istraživači sa Sveučilišta u Hong Kongu otkrili su znakove magmatske aktivnosti ispod površine Mjeseca, u blizini odredišta Chang’e-6 na dalekoj strani Mjeseca. Ovo otkriće donosi nove uvide u geološku povijest Mjeseca. 


Nedavna istraživanja pokazala su prisutnost magmatskih procesa duboko ispod površine Mjeseca u području blizu mjesta slijetanja Chang’e-6. Ovo otkriće može značajno promijeniti naše razumijevanje geoloških procesa na Mjesecu.

“Ovi rezultati pružaju ključne informacije za proučavanje plutonskih stijena iz uzoraka s Mjeseca, posebno onih koji pripadaju grupi bogatih magnezijem poznatoj kao Mg-suite,” izjavila je dr. Xianhua Li, voditeljica studija uzoraka s Mjeseca pri Institutu za geologiju i geofiziku u Kini. “Još uvijek nije jasno kada i kako su ove stijene nastale, a ovo istraživanje može značajno pomoći u razjašnjavanju njihovog podrijetla.”

Magmatizam se odnosi na procese koji uključuju kretanje i hlađenje magme ispod površine planeta. Vulkanizam je vidljiv rezultat magmatizma, koji oblikuje planete stvarajući planine i druge geološke formacije. Mjesec je dugo bio smatran geološki mirnim, s minimalnom magmatskom aktivnošću, osobito u područjima gdje površina izgleda nepromijenjena. Međutim, nova otkrića sugeriraju da bi stanje moglo biti drugačije. Analizom uzoraka s Mjeseca, istraživači su otkrili dokaze o širokoj distribuciji plitkih magmatskih intruzija u bazenu Južni pol–Aitken. Ovi nalazi ukazuju na intenzivne magmatske aktivnosti u dubokim slojevima Aitken-a.


“Pronašli smo značajne dokaze o plitkim intruzijama u bazenu Južni pol–Aitken, što sugerira opsežne magmatske aktivnosti na velikim dubinama,” istaknuli su istraživači. Ovo otkriće može otvoriti novo poglavlje u proučavanju Mjesečeve geološke povijesti.

Skriveni magmatizam odnosi se na procese magmatske aktivnosti koji se odvijaju ispod površine bez vidljivih znakova na površini. Na Zemlji se skriveni magmatizam često otkriva kroz seizmičke aktivnosti, ali na Mjesecu, gdje je seizmička aktivnost niska, otkrivanje ovih procesa zahtijeva sofisticirane metode istraživanja. U studiji objavljenoj u časopisu Astrophysical Journal Letters, istraživači su koristili podatke daljinskog istraživanja i napredne metode snimanja kako bi analizirali Mjesečevu podpovršinu. Ovi podaci sugeriraju prisutnost gustog materijala ispod površine, što odgovara magmatskim naslagama.

Otkriveni magmatizam može značajno utjecati na buduće misije istraživanja Mjeseca. Ako ispod površine još uvijek postoji toplina ili djelomično užarena stijena, to bi moglo utjecati na planove za izgradnju trajnih baza na Mjesecu. Na primjer, geotermalna energija mogla bi postati alternativa nuklearnoj ili solarnoj energiji za napajanje lunarnih naselja. Ova saznanja također mogu pružiti uvid utakozvanu ‘toplinsku evoluciju Mjeseca’. Prisutnost magme ispod površine može ukazivati na to da unutrašnjost Mjeseca još uvijek pokazuje značajnu aktivnost, što može objasniti određene gravitacijske anomalije otkrivene u prethodnim misijama.

“Ovo istraživanje pokazuje duboki angažman Sveučilišta u Hong Kongu (HKU) u Kineskom programu istraživanja Mjeseca,” izjavio je dr. Guochun Zhao, akademik Kineske akademije znanosti i predsjednik Odjela za zemaljske znanosti na HKU. “Programi istraživanja Mjeseca i svemira ključni su za kineske ciljeve u znanstvenom i tehnološkom razvoju.

Ova otkrića dolaze u vrijeme napetosti između SAD-a i Kine zbog svemirske utrke. Neki smatraju da bi pobjeda Kine u svemirskoj utrci mogla imati dugoročne posljedice na globalnu geopolitičku ravnotežu, s obzirom na stratešku važnost Mjeseca.

“Mi smo u svemirskoj utrci,” rekao je NASA-in administrator Bill Nelson, upozoravajući da bi Kina mogla pokušati prisvojiti Mjesečeve resurse ako pobijedi u utrci za povratak na Mjesec.

Unatoč ovim geopolitčkim napetostima, znanstvena zajednica nastavlja istraživati Mjesec, s ciljem otkrivanja novih saznanja koja mogu oblikovati budućnost istraživanja svemira. Otkrivanje magmatske aktivnosti ispod površine Mjeseca otvara novu dimenziju u razumijevanju geoloških procesa ovog nebeskog tijela. Ova saznanja ne samo da obogaćuju naše razumijevanje Mjeseca, već također mogu imati dalekosežne posljedice za buduće misije i istraživanja u svemiru.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.