kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Vlada SAD-a koristila zamke za detektiranje NLO-a, tvrdi bivši dužnosnik Pentagona
Tehnologija

Vlada SAD-a koristila zamke za detektiranje NLO-a, tvrdi bivši dužnosnik Pentagona

Američki Kongres, slika NLO-a. Izvor: Twitter.com.
objavljeno

Bivši Pentagonov dužnosnik otkriva tajne strategije za praćenje neidentificiranih letećih objekata.


Luis Elizondo, bivši dužnosnik Pentagona i jedan od najpoznatijih zviždača vezanih uz neidentificirane leteće objekte (NLO), iznio je nove tvrdnje o tajnim programima američke vlade koji su, kako navodi, uključivali postavljanje “zamki” za ‘detektiranje’ ovih fenomena. U svojoj novoj knjizi, “Imminent: Inside the Pentagon’s Hunt for UFOs”, Elizondo opisuje strategiju koja je uključivala korištenje nuklearnih aktivnosti kako bi se privukli UAP-ovi (neidentificirani anomalni fenomeni).

“Planirali smo postaviti nuklearnu aktivnost koja bi bila neodoljiva za ove UAP-ove,” rekao je Elizondo u videu objavljenom na Redditu, otkrivajući detalje o pokušajima vlade da stupi u kontakt s nepoznatim letjelicama. Prema Elizondovim tvrdnjama, američka vlada već dugo posjeduje naprednu tehnologiju koju su stvorile “ne-ljudske inteligencije” izvan našeg planeta. Navodi da postoji tzv. “Naslijeđeni program” koji upravlja tom tehnologijom i čuva dokaze o posjetima izvanzemaljaca.


Misteriozni incidenti na testnom poligonu

Jedan od ključnih incidenata opisanih u knjizi dogodio se 2013. godine na White Sands Missile Rangeu u Novom Meksiku. Elizondo tvrdi da su se tijekom testiranja tajnog uređaja na tom poligonu pojavile “sjajne kugle” koje su lebdjele iznad uređaja, kao da prikupljaju informacije, a zatim naglo nestale. Ovaj fenomen ponovio se nekoliko puta tijekom sljedećih dana, a svjedoci su također primijetili “leteće diskove” koji su precizno znali gdje se testni uređaj nalazi.

Elizondo, koji je nekoć vodio tajni Pentagonov program za identifikaciju zračnih prijetnji, tvrdi da je i sam doživio neobične pojave. Opisuje susret s “zelenim svjetlećim kuglama” u svojoj kući ubrzo nakon što je 2010. preuzeo dužnost ureda zaduženog za istraživanje UAP-ova.

Unatoč ovim tvrdnjama, Pentagon je cenzurirao dijelove Elizondove knjige prije objavljivanja i ne podržava njegove izjave. Ipak, Elizondo naglašava da je pitanje UAP-ova “ozbiljan problem nacionalne sigurnosti” i da javnost ima pravo znati sve što vlada zna.

Šira slika: NLO-i između misterija i znanosti

UAP-ovi već desetljećima privlače entuzijaste koji vjeruju u prisutnost izvanzemaljskih bića na Zemlji. Iako još uvijek nema neospornih dokaza o postojanju izvanzemaljaca, većina opažanja NLO-a može se objasniti običnim fenomenima poput vremenskih pojava, dronova ili napredne ljudske tehnologije. Neki slučajevi ostaju nerazjašnjeni, ponajviše zbog nedostatka podataka potrebnih za detaljnu analizu.

Mick West, dugogodišnji istraživač UAP-ova, naglašava važnost objektivne analize dokaza. “Ljudi koji istražuju NLO-e često traže nešto izvanredno,” izjavio je West za Popular Mechanics. “Najvažnije je pristupiti analizi dokaza nepristrano, jer jedino tada možemo sa sigurnošću reći što je istina.”

S obzirom na to da vlada sada počinje objavljivati sve više dokumenata i dokaza, ljubitelji UAP-ova nadaju se jasnijoj slici o neobjašnjivim viđenjima. Iako ostaje nejasno jesu li Elizondove tvrdnje dokaz prisutnosti izvanzemaljaca, on vjeruje da incidenti koje opisuje predstavljaju “ozbiljan izazov za nacionalnu sigurnost.”


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.