kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Europa isporučuje za Artemis III: Europski servisni modul na putu prema Sjedinjenim Državama
Tehnologija

Europa isporučuje za Artemis III: Europski servisni modul na putu prema Sjedinjenim Državama

Treći Europski servisni modul spreman za isporuku. Zasluge: ESA-P. Sebirot.
objavljeno

Europski servisni modul, ključna komponenta koja će osigurati pogon svemirske letjelice Orion tijekom misije Artemis III na Mjesec, uskoro će stići u Sjedinjene Američke Države. Ovaj sofisticirani modul nedavno je napustio integracijske hale Airbus Space-a u Bremenu, u Njemačkoj, i sada je na putu prema NASA-inom Svemirskom centru Kennedy. Servisni modul, proizveden u Italiji i sastavljen u Njemačkoj, rezultat je suradnje inženjera iz cijele Europe. Na svom putu preko Atlantskog oceana, koji će trajati 12 dana, modul se nalazi na brodu Canopée, istom onom koji je prethodno prevozio raketu Ariane 6 do europske svemirske luke u Francuskoj Gvajani.

Europski servisni modul osigurava pogon NASA-ine svemirske letjelice Orion tijekom misija Artemis, pružajući astronautima ključne resurse poput električne energije, vode, regulacije temperature i zraka. ESA je već isporučila dva ovakva modula za NASA-u. Prvi je uspješno korišten tijekom misije Artemis I, koja je bila bespilotna, dok se drugi trenutno testira u Svemirskom centru Kennedy u pripremama za misiju Artemis II, planiranu za sljedeću godinu. Treći modul, koji je sada na putu, pridružit će se drugom u očekivanju vlastite misije. Treći Europski servisni modul započeo je svoje putovanje u proizvodnim pogonima Thales Alenia Space u Torinu, u Italiji, gdje su inženjeri izgradili njegovu osnovnu strukturu. Ova struktura, koja je okosnica cijelog modula, podržava sve njegove komponente, uključujući 11 kilometara žica, 33 motora, četiri spremnika sa po 2.000 litara pogonskog goriva, spremnike s dovoljnom količinom vode i zraka za posadu tijekom njihove misije, te četiri solarna panela duljine 7 metara, koji generiraju dovoljno električne energije za dva kućanstva.


Od listopada 2020. godine, modul i njegove komponente su pristizali u Airbus Space u Bremenu, u Njemačkoj, gdje je započelo njihovo sastavljanje. Dijelovi su dopremljeni iz više od 20 tvrtki iz preko 10 europskih zemalja, što naglašava široku međunarodnu suradnju koja stoji iza ovog projekta. Početkom ove godine, timovi su uspješno instalirali glavni motor trećeg Europskog servisnog modula. Ovaj motor već ima devet uspješnih misija iza sebe, uključujući napajanje Space Shuttle orbitera Challenger, Columbia i Endeavour.

Nakon što Europski servisni modul stigne u NASA-in Svemirski centar Kennedy, inženjeri će ga povezati s adapterom i modulom za posadu. Prije lansiranja misije Artemis III, svemirska letjelica će proći kroz rigorozna testiranja kako bi se osigurala njezina potpuna spremnost za ovu važnu misiju. Ova suradnja između Europe i Sjedinjenih Država predstavlja značajan napredak u istraživanju svemira, pokazujući kako međunarodni napori mogu rezultirati velikim dostignućima u ovoj industriji. Europski servisni modul, zahvaljujući svojoj naprednoj tehnologiji i preciznoj izradi, bit će ključna komponenta za uspjeh misije Artemis III na Mjesec.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.