kozmos.hr
Astronomija

Je li Starship kontaminirao vode Teksasa živom?

Starship izgubljen tijekom ponovnog ulaska u atmosferu
objavljeno

SpaceX, tvrtka Elona Muska, suočava se s ozbiljnim optužbama za zagađenje voda u Teksasu živom. CNBC je 12. kolovoza objavio ekskluzivni izvještaj koji povezuje lansiranja rakete Starship s navodnim zagađenjem.


SpaceX-ovo postrojenje za lansiranje Starshipa u Boca Chici, u Teksasu, našlo se u središtu pažnje nakon što je objavljen izvještaj u kojem se tvrtka optužuje za kontaminaciju lokalnih izvora vode. Prema izvještaju CNBC-a, navedeno zagađenje moglo bi imati dalekosežne posljedice za okoliš. Dana 13. kolovoza, SpaceX je reagirao putem društvenih mreža, s porukom da je izvještaj „činjenično netočan“. Elon Musk osobno je komentirao objavu, kritizirajući CNBC. Ako se potvrdi da je SpaceX prekršio Zakon o čistoj vodi (Clean Water Act), Agencija za zaštitu okoliša (EPA) mogla bi nametnuti ograničenja koja bi mogla utjecati na buduće lansiranje raketa. CNBC svoj izvještaj temelji na neimenovanim dokumentima razmijenjenima između teksaških regulatora i EPA-e, što dodatno povećava težinu optužbi.


Kontroverzni sustav za hlađenje lansirne platforme

Starship, raketa visoka 120 metara, najmoćnija je na svijetu i osmišljena za ambiciozna svemirska istraživanja. No, njeni snažni motori i učestala lansiranja izazivaju zabrinutost među stanovnicima i ekološkim grupama, koje tvrde da je došlo do oštećenja staništa divljih životinja, zagađenja voda te prekomjerne buke. Središnji problem, prema CNBC-u, leži u sustavu za hlađenje lansirne platforme koji SpaceX koristi tijekom lansiranja. Ovaj sustav, prema tvrdnjama tvrtke, koristi ‘čistu vodu’ za hlađenje i smanjenje buke prilikom lansiranja. Međutim, izvještaj otkriva da je Teksaška komisija za zaštitu okoliša (TCEQ) primila pritužbu prošlog kolovoza, u kojoj se navodi 14 slučajeva neovlaštenog ispuštanja vode iz ovog sustava.

Raptor motori Starshipa generiraju izniman potisak, što je tijekom prvog lansiranja bez sustava za hlađenje rezultiralo značajnim ekološkim štetama. Oštećena su zaštićena staništa, a u državnom parku Boca Chica izbio je veliki požar. Unatoč ovome, SpaceX je u srpnju 2023. ponovno testirao sustav za hlađenje bez potrebne dozvole. Navodno zanemarivanje ekoloških propisa kulminiralo je drugim lansiranjem, izvedenim dan nakon što je EPA 13. ožujka 2024. izdala formalnu opomenu. Tvrtka je nastavila koristiti sustav za hlađenje bez odgovarajuće dozvole. Kao odgovor na optužbe, SpaceX je izjavio da EPA nije u potpunosti razumjela funkcioniranje sustava te je naglasio da djeluje u skladu s Teksaškom višesektorskom općom dozvolom.

Povećanje broja lansiranja pod upitnikom

Stanovnici u blizini lansirnog postrojenja u Boca Chici opisuju lansiranja kao zastrašujuća iskustva, s glasnom bukom i štetnim krhotinama. Oblaci prašine i velika količina krhotina uzrokovali su zdravstvene probleme te materijalnu štetu na vozilima i zgradama. U travnju 2024., 27 ekoloških organizacija izrazilo je zabrinutost zbog SpaceX-ovih testova u blizini svetih zemljišta autohtonih naroda. Osim toga, tvrtka Blue Origin, u vlasništvu Jeffa Bezosa, podnijela je pritužbu Federalnoj zrakoplovnoj upravi (FAA) zbog ekološkog utjecaja lansiranja Starshipa iz Floride. SpaceX-ovi planovi za povećanje broja lansiranja iz Boca Chice trenutno su na čekanju, nakon što je FAA odgodila javne sastanke o toj temi, što sugerira da agencija temeljitije razmatra ekološke posljedice. Unatoč ovim izazovima, SpaceX planira koristiti Starship za NASA-inu misiju Artemis 3 na Mjesec 2026. godine, kao i za buduće misije na Mars. No, potencijalna ograničenja mogla bi značajno usporiti ove ambiciozne planove.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.