kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Astronomija
  • /
  • Svjetlost iz najranijih galaksija, otkrivena pomoću James Webba, rezultat je stvaranja zvijezda
Astronomija

Svjetlost iz najranijih galaksija, otkrivena pomoću James Webba, rezultat je stvaranja zvijezda

James-Webb-Deep-Field-View-Cropp (Curiosmos)
objavljeno

Međunarodni tim astronoma i astrofizičara, koji proučava podatke i fotografije dobivene pomoću Svemirskog teleskopa James Webb (JWST), otkrio je da svjetlost emitirana iz jedne od najranijih identificiranih galaksija proizlazi iz kontinuiranih eksplozija stvaranja zvijezda.

U znanstvenom radu objavljenom u časopisu Nature, tim opisuje kako su pomoću mjerenja crvenog pomaka potvrdili da svjetlost iz galaksije JADES-GS-z14-0 nije proizvedena od crne rupe, već je rezultat zračenja mladih zvijezda koje su nastale milijunima godina nakon Velikog praska.

Istraživanje najstarijih galaksija

Jedna od glavnih misija JWST-a je pronalaženje i proučavanje najstarijih mogućih galaksija koje se mogu promatrati. Smatra se da bi takva istraživanja mogla pomoći boljem razumijevanju kako su se galaksije i njihovi sastavni dijelovi razvili do svog sadašnjeg oblika. Kao dio tog napora, istraživački timovi provode Napredna duboka ekstragalaktička istraživanja JWST-a JADES (Advanced Deep Extragalactic Survey ili JADES). U nedavnom istraživanju otkrivene su dvije galaksije koje su identificirane kao jedne od najstarijih ikad promatranih. Vjeruje se da su obje nastale otprilike 300 milijuna godina nakon Velikog praska.


Nazvane JADES-GS-z14-1 i JADES-GS-z14-0, ove dvije galaksije detaljno su proučavane od strane nekoliko timova, svaki s ciljem da sazna više o tome kako su nastale u tako kratkom vremenskom razdoblju.

Značajna otkrića

U ovom istraživanju, znanstvenici su analizirali zašto jedna od galaksija, JADES-GS-z14-0, emitira toliko svjetlosti. Proučavali su 10 sati podataka iz bliskog infracrvenog spektra dobivenih s JWST-a, s posebnim fokusom na mjerenja crvenog pomaka, te su uspjeli potvrditi da je ta galaksija najranija ikada promatrana.

Podaci su također pokazali da superjaka svjetlost koju emitira galaksija ne dolazi iz crne rupe u njenom središtu. Umjesto toga, dolazi iz halo-a mladih zvijezda koje okružuju njenu jezgru. Ovakvo otkriće, napominje tim, sugerira da se svjetlost stvara kroz eksplozije novih zvijezda, što se događa od samo 200 milijuna godina nakon Velikog praska.

Ovo otkriće također sugerira da je galaksija zaista velika. Još jedno iznenađujuće otkriće je da sadrži više prašine i kisika nego što se očekivalo, što sugerira da galaksija ima dugu povijest nastanka i umiranja zvijezda.

Značaj ovih otkrića pruža dublji uvid u evoluciju ranih galaksija i pomaže nam razumjeti kako su se formirale prve zvijezde i galaksije u svemiru. JWST nastavlja biti ključan alat za proučavanje ranog svemira i donosi nova saznanja koja redefiniraju naše razumijevanje kozmičke povijesti.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.