kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Znanstvenici predlažu slanje umjetne inteligencije u svemir za komunikaciju s izvanzemaljcima
Znanost

Znanstvenici predlažu slanje umjetne inteligencije u svemir za komunikaciju s izvanzemaljcima

Znanstvenici predlažu slanje umjetne inteligencije u svemir za komunikaciju s izvanzemaljcima
objavljeno

Izvanzemaljci bi mogli naučiti jedan od naših jezika, postavljati pitanja velikom jezičnom modelu (Large Language Model, LLM) o nama i dobiti odgovore koji predstavljaju čovječanstvo.


Umjetna inteligencija (UI) sve se više smatra ključnim dijelom budućnosti na Zemlji. Prema znanstvenicima Franchu Marchisu iz SETI Instituta i Ignaciju G. Lopez-Francoisu iz NASA-e, UI bi mogla omogućiti komunikaciju s izvanzemaljcima — ili barem s našom digitalnom verzijom.

Inicijativa METI: Slanje poruka izvanzemaljskoj inteligenciji

METI (Messaging Extraterrestrial Intelligence), ili slanje poruka izvanzemaljskoj inteligenciji, nije nova ideja. Ljudi su od 1960-ih slali razne poruke u svemir, uključujući glazbu, znanstvene formule, pa čak i Morseovu abecedu. Unatoč svim tim naporima, dosad nije bilo odgovora. Međutim, znanstvenici vjeruju da bi uključivanje interaktivnog velikog jezičnog modela  moglo poboljšati te pokušaje.

Marchis i Lopez-Francois smatraju da slanje takvog modela u svemir može poslužiti kao virtualni ambasador čovječanstva. “Izvanzemaljci bi mogli,” objašnjavaju, “naučiti naš jezik, postavljati pitanja VJM-u i dobiti odgovore koji bi reprezentirali našu kulturu i znanje.”


Potencijal za komunikaciju s tehnološkim civilizacijama

Istraživanja pokazuju da u našoj Mliječnoj stazi postoji potencijalno stotine milijuna nastanjivih egzoplaneta. Znanstvenici predlažu da bi nekoliko tih svjetova moglo biti dom tehnološki naprednim civilizacijama koje su znatiželjne o nama. Dok neki sumnjaju u sposobnost trenutnih velikih jezičnih modela da prenesu složene informacije, znanstvenici SETI-ja vjeruju da bi napredni modeli, poput onih koje razvijaju Meta i Mistral, mogli biti dovoljno sofisticirani za ovu ulogu.

Nakon što bi se stvorio odgovarajući model, on bi se mogao komprimirati pomoću “kvantizacije” — procesa koji omogućuje smanjenje velikih skupova podataka. Takvi modeli mogli bi se zatim slati u svemir putem radija, lasera ili čak fizičkih medija poput bakrenih diskova.

“Slanjem pažljivo odabranih velikih jezičnih modela u svemir,” zaključuju Marchis i Lopez-Francois, “otvorit ćemo vrata neviđenim razmjenama s izvanzemaljskim inteligencijama, osiguravajući da naše naslijeđe opstane, čak i kada mi možda nećemo.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.