kozmos.hr
Tehnologija

Nova studija simulira gravitacijske valove kod kvara warp pogona

Nova studija simulira gravitacijske valove kod kvara warp pogona
objavljeno

Zamislite svemirski brod koji putuje ne koristeći obične motore, već kompresijom prostora i vremena ispred sebe. Iako zvuči kao znanstvena fantastika, znanstvenici već dugo razmatraju teorijsku mogućnost “warp pogona“. Nova studija, objavljena u časopisu Open Journal of Astrophysics, ide korak dalje i simulira gravitacijske valove koji bi se mogli pojaviti ako takav pogon zakaže.

Što su warp pogoni?

Warp pogoni su koncept iz znanstvene fantastike koji omogućuje putovanje brže od brzine svjetlosti. Iako zvuče fantastično, teoretski bi mogli postojati, ali izgradnja takvih pogona u stvarnosti je izazovna. Ključni problem je potreba za egzotičnom materijom s negativnom energijom, koja je izvan trenutnog dosega ljudske tehnologije. Iako nisu uspjeli izgraditi warp pogon, istražili su što bi se moglo dogoditi ako se takav pogon pokvari.

Dr. Katy Clough, glavna autorica studije, objašnjava: “Iako su warp pogoni trenutno samo teorija, mogu se opisati unutar Einsteinove teorije opće relativnosti. To nam omogućuje simulaciju njihovog učinka na prostor-vrijeme u obliku gravitacijskih valova.”


Gravitacijski valovi iz warp pogona

Kolaps warp pogona stvara specifične gravitacijske valove, odnosno valove u prostor-vremenu. Ovi valovi su slični onima koji nastaju spajanjem crnih rupa, ali imaju različite karakteristike. Na primjer, umjesto dugog signala, ovi valovi bi bili kratki i visokofrekventni, što ih čini teško uočljivima trenutnim detektorima.

Međutim, budući instrumenti koji bi mogli otkriti ovakve visokofrekventne signale možda će biti izgrađeni, što otvara mogućnost traženja znakova tehnologije warp pogona, čak i ako je sami ne možemo razviti.

Budućnost istraživanja

Dr. Sebastian Khan iz Sveučilišta Cardiff dodaje: “Ova istraživanja nas potiču na razmišljanje o novim načinima istraživanja svemira. Iako je malo vjerojatno da ćemo uskoro vidjeti warp pogon, istraživanja kao ova mogu nas približiti razumijevanju kompleksnih fenomena u svemiru.

Znanstvenici planiraju dalje istraživati kako različiti modeli warp pogona utječu na stvaranje gravitacijskih valova. Također će proučavati kolaps warp mjehurića koji se kreću brže od brzine svjetlosti, što bi moglo donijeti nova saznanja o fizici našeg svemira.

Warp brzina možda je još daleko, ali znanstvenici nastavljaju istraživati, otkrivajući tajne svemira korak po korak. Ovaj znanstveni rad je rezultat suradnje znanstvenika sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, Sveučilišta u Potsdamu, Max Planck Instituta za gravitacijsku fiziku i Sveučilišta Cardiff.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.