kozmos.hr
Tehnologija

SpaceX dobio dozvolu za ponovno lansiranje rakete Falcon 9

Ovaj snimak zaslona iz prijenosa uživo lansiranja satelita Starlink 11. srpnja prikazuje nakupljanje leda od tekućeg kisika na drugoj fazi rakete Falcon 9. (Izvor: SpaceX).
objavljeno

SpaceX je dobio dozvolu za ponovno lansiranje svoje pouzdane rakete Falcon 9, nakon što je ranije ovog mjeseca došlo do rijetkog kvara, izvijestili su službenici u četvrtak. Ova raketa, poznata po tome što redovito lansira satelite i astronaute u orbitu, doživjela je problem 11. srpnja kada drugi stupanj nije uspio postići dovoljnu visinu za razmještanje 20 Starlink satelita. Svi sateliti su se raspali pri ponovnom ulasku u Zemljinu atmosferu.

“Tijekom prvog rada motora drugog stupnja rakete Falcon 9, došlo je do curenja tekućeg kisika unutar izolacije oko motora,” objavila je tvrtka Elona Muska u priopćenju. “Curenje je uzrokovano pukotinom na cjevčici senzora tlaka, koji je dio kisikovog sustava rakete.”

Nakon istrage, Federalna uprava za zrakoplovstvo (FAA) zaključila je da “nije bilo ugroze za javnu sigurnost” i dala je odobrenje za nastavak letova rakete Falcon 9, iako je istraga još uvijek u tijeku.


Posljednji ozbiljan incident s Falconom 9 dogodio se u rujnu 2016. godine, kada je raketa eksplodirala na lansirnoj rampi. Još jedan incident dogodio se u lipnju 2015., kada se drugi stupanj rakete raspao dvije minute nakon polijetanja, što je rezultiralo gubitkom važnog tereta namijenjenog Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Ovaj posljednji problem pojavio se u trenutku kada prva posada Boeingovog svemirskog broda Starliner čeka odobrenje za povratak sa Međunarodne svemirske postaje. S obzirom na to da je Falcon 9 sada dobio dozvolu za let, sljedeća misija opskrbe ISS-a može se nastaviti početkom kolovoza, koristeći Northrop Grummanovu teretnu letjelicu Cygnus.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.