kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • Patentirana ‘super baterija’ od ‘kamenja’ mogla bi pokretati buduća električna vozila
Tehnologija

Patentirana ‘super baterija’ od ‘kamenja’ mogla bi pokretati buduća električna vozila

Patentirana 'super baterija' od 'kamenja' mogla bi pokretati buduća električna vozila
objavljeno

Tim istraživača s Tehničkog sveučilišta u Danskoj (DTU) najavio je razvoj tzv. super baterije napravljene od kamenja, tehnologije koja bi mogla zamijeniti litij-ionske baterije u proizvodnji električnih vozila.


Istraživači tvrde da njihov izum može dovesti do čišćih, sigurnijih i dugotrajnijih baterija koje ne ovise o rijetkim metalima niti stvaraju toksični otpad. Ključ njihovog uspjeha leži u jednostavnosti materijala. Konkretno, ova super baterija temelji se na kalijevim i natrijevim silikatima, uobičajenim spojevima u kamenju.

“Ovo su silikati iz kamenja, neki od najčešćih minerala u Zemljinoj kori,” objašnjava priopćenje. “Nalaze se u kamenčićima koje možete pronaći na plaži ili u vrtu.”

Litij-ionske baterije na zalasku, super baterija kao budućnost

Većina današnjih elektroničkih uređaja, uključujući telefone, računala i automobile, koristi litij-ionske baterije. Nažalost, litij je rijedak i toksičan mineral, a litij-ionske baterije mogu biti opasne jer se u određenim uvjetima mogu zapaliti.


Iako su potrošači tolerirali ove rizike zbog prednosti litij-ionskih baterija, stručnjaci predviđaju da je njihova era pri kraju. Istraživači s DTU-a tvrde da su razvili i patentirali održivu alternativu koja rješava većinu problema sadašnjih tehnologija, a pritom nudi impresivne performanse.

Tijekom razvoja super baterije, tim DTU-a prepoznao je veliki neiskorišteni potencijal kalijevih silikata. Ovaj materijal je ekološki prihvatljiv, jeftin za vađenje i dostupan u velikim količinama. Međutim, bio je zanemaren zbog percipiranih ograničenja, koja istraživači sada vjeruju da mogu prevladati.

“Potencijal kalijevog silikata kao elektrolita u čvrstom stanju poznat je već dugo, ali je bio zanemaren zbog izazova s težinom i veličinom kalijevih iona,” objašnjava istraživač DTU-a Mohamad Khoshkalam. “Ioni su veliki i stoga se sporije kreću, što može utjecati na vrijeme punjenja i sigurnost.”

Visokorizična tehnologija s potencijalom

Unatoč izazovima, tim je uspio stvoriti superionski materijal od kalijevog silikata, koji omogućuje brži protok iona nego u litijskim elektrolitima. Točan sastav ostaje tajna, iako je proces patentiran.

Tim DTU-a svjestan je izazova u komercijalizaciji ove tehnologije. “Šanse za komercijalni uspjeh su male, a tehnički izazovi brojni,” priznaju istraživači. Ipak, Khoshkalam se nada da će njegova tvrtka K-Ion razviti prototip i privući investitore za daljnji razvoj.

“Pokazali smo da možemo pronaći materijal za elektrolit u čvrstom stanju koji je jeftin, učinkovit, ekološki prihvatljiv i skalabilan,” zaključuje Khoshkalam, “i koji čak nadmašuje litijske elektrolite u čvrstom stanju.”

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.