kozmos.hr
Astronomija

Najrjeđa Pomrčina: Hibridni Sunčev Spektakl 20. Travnja

Pomračina sunca
objavljeno

Australija, jugoistočna Azija i južni Pacifik pripremaju se za jedinstveni nebeski događaj


Dvadesetog travnja, najrjeđa vrsta pomrčine, hibridna sunčeva pomrčina, ukrašavat će nebo, prelazeći iz prstenaste u potpunu, i natrag. Nažalost, ovaj prekrasan događaj bit će vidljiv samo iz Australije, jugoistočne Azije i južnog Pacifika.

Putanja hibridne sunčeve pomrčine

Ovaj nebeski fenomen započet će kao prstenasta pomrčina nad Indijskim oceanom, pretvorit će se u potpunu pomrčinu dok prolazi zapadnom Australijom, i vratit će se u prstenastu pomrčinu iznad južnog Pacifika. Pomrčina Sunca može biti potpuna (totalna), prstenasta (anularna), djelomična (parcijalna) i hibridna.

Prva sunčeva pomrčina u 2023. godini

Nakon prošlomjesečne planetarne konjunkcije, travanj donosi još jedno nebesko čudo: prvu sunčevu pomrčinu u 2023. godini. Hibridne sunčeve pomrčine iznimno su rijetke i događaju se samo nekoliko puta po stoljeću. Kako Mjesečeva sjena prelazi Zemlju, pomrčina prelazi između potpune i prstenaste faze, što rezultira potpunim pokrivanjem Sunca na nekim lokacijama i prstenom vatre na drugima.


Najbolja mjesta za promatranje

Putanja potpune pomrčine prolazi kroz Australiju, Istočni Timor i Indoneziju, a najbolje mjesto za promatranje je Sjeverozapadni rt u Australiji. Djelomična sunčeva pomrčina bit će vidljiva u ostatku Australije i većem dijelu jugoistočne Azije.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.