kozmos.hr
 • Naslovnica
 • /
 • Svemir
 • /
 • 5. travnja 1973. – Pioneer 11 lansiran na put prema Jupiteru i Saturnu
Svemir

5. travnja 1973. – Pioneer 11 lansiran na put prema Jupiteru i Saturnu

An artist's concept of NASA's Pioneer 11 spacecraft (NASA)
autor
objavljeno

Danas obilježavamo godišnjicu lansiranja sonde Pioneer 11 koja je krajem 1979. godine poslala na Zemlju prve slike Saturna te postigla nekoliko važnih otkrića.

Savršeno vrijeme za istraživanje

Rijetko poravnanje vanjskih planeta u kasnim 1970-ima pružilo je priliku za istraživanje tog dijela Sunčevog sustava s relativnom lakoćom. Naime, položaj planeta bio je pogodan za korištenje njihovi vlastitih gravitacijskih polja kako bi se svemirske letjelice usmjerilo s jednog planeta prema drugome.

Kako bi iskoristila ovaj događaj – koji se javlja svakih 175 godina – NASA je planirala poslati dvije svemirskih letjelica Voyager na put prema Jupiteru i Saturnu, s dodatnom mogućnošću istraživanja Urana i Neptuna (ako bi prilike bile prikladne). Kako bi se osiguralo da svemirske letjelice mogu preživjeti prolazeći kroz pojas asteroida i Jupiterovo jako zračenje, NASA-in istraživački centar dizajnirao je dvije svemirske letjelice Pioneer koje su trebale poslužiti kao ‘testne letjelice’ za misiju Voyager.


Povijesno lansiranje

Iako je Pioneer 11 isprva bio tek rezervna sonda, NASA je – nakon što je Pioneer 10 uspješno dovršio promatranje Jupitera – odlučila iskoristiti gravitaciju divovskog planeta kako bi ‘ispucali’ Pioneer 11 prema Saturnu.

Dana 5. travnja 1973. NASA je lansirala misiju Pioneer 11 u udaljene krajeve našeg Sunčevog sustava, a ova sonda uskoro je postala prva svemirska letjelica koja je proletjela pokraj Saturna, putem snimivši i Jupiter te pojas asteroida. Sonda je bila opremljena s 12 znanstvenih instrumenata za proučavanje Jupitera i Saturna, njihovog okruženja i međuplanetnog prostora.

‘Istraživački blizanci’

Letjelica je lansirana oko godinu dana nakon svog jednako tako uspješnog ‘blizanca’ – Pioneera 10 (2. ožujka 1972.) – koji je po prvi puta u povijesti istražio vanjske dijelove Sunčevog sustava i poslao prve slike Jupitera.

Pioneer 10 – pedeset godina od početka istraživanja udaljenih dijelova Sunčevog sustava

Ova fotografija Jupitera, koju je Pioneer 10 snimio s udaljenosti od oko 2.5 milijuna km, prikazuje Veliku crvenu pjegu planeta, kao i sjenu mjeseca Io koja prelazi vrhove oblaka (©NASA).
Ova fotografija Jupitera, koju je Pioneer 10 snimio s udaljenosti od oko 2.5 milijuna km, prikazuje Veliku crvenu pjegu planeta, kao i sjenu mjeseca Io koja prelazi vrhove oblaka (©NASA).

Obje letjelice sa sobom su ponijele i zlatne ploče sa slikama i porukama koje se odnose na Zemlju, za slučaj da naiđu na život u svemiru. Ploče uključuju crteže golih ljudi i neke simbole i dijagrame koji objašnjavaju odakle je letjelica došla.

Istraživanje vanjskog Sunčevog sustava

Krajem srpnja 1979. Pioneer 11 je započeo promatrati Saturn. Njegov prelet prostorom vanjskih prstenova planeta bio je ujedno i ‘generalna proba’ za letjelicu Voyager 2 koja je u tom trenutku već bila planirana i na putu prema Saturnu.

Slika Saturna i njegovog najvećeg mjeseca Titana (odmah ispod planeta) snimljena kada je Pioneer 11 bio na udaljenosti od oko 2.8 milijuna km (©NASA).
Slika Saturna i njegovog najvećeg mjeseca Titana (odmah ispod planeta) snimljena kada je Pioneer 11 bio na udaljenosti od oko 2.8 milijuna km (©NASA).

Pioneer 11 prošao je unutar 21 000 kilometara od vrhova Saturnovih oblaka brzinom od 115 000 km/h. Tijekom susreta poslao je podatke o planetu, njegovim prstenovima i satelitima, uključujući 440 slika. Na temelju podataka znanstvenici su saznali da se Saturnova atmosfera uglavnom sastoji od tekućeg vodika i potvrdili da planet ima magnetsko polje. Slike Saturnova mjeseca Titana otkrile su narančasti globus obavijen oblakom, s globalnom temperaturom od -1730°C.


Slika Titana koju je snimio Pioneer 11 s udaljenosti od oko 3.5 milijuna km (©NASA).
Slika Titana koju je snimio Pioneer 11 s udaljenosti od oko 3.5 milijuna km (©NASA).

Letjelica je također otkrila dva nova Saturnova mjeseca te jedan novi prsten. Istraživanje Saturna završeno je u listopadu 1979. godine.

Vječno putovanje

Sedamnaest godina nakon lansiranja, 23. veljače 1990., prošavši orbitu Neptuna Pioneer 11 postao je četvrta letjelica koja je napustila planetarni dio Sunčevog sustava i ušla u međuzvjezdani prostor. Posljednji kontakt sa sondom uspostavljen je 24. studenog 1995. te danas Pioneer 11 – kao i njegov prethodnik – nastavlja vječni put kroz međuzvjezdani prostor naše galaksije.

Ključni datumi

 • 5. travnja 1973.: Lansiranje.
 • Sredina ožujka 1974.: Sonda proletila kroz asteroidni pojas.
 • 3. prosinca 1974.: Prelet Jupitera.
 • 1. rujna 1979.: Prolet Saturna.
 • 23. veljače 1990.: Sonda izašla izvan orbite Neptuna.
 • 30. rujna 1995.: NASA-in istraživački centar uspostavio je posljednji kontakt sa svemirskom letjelicom.
 • 24. studenog 1995.: Znanstvenici su primili posljednje. inženjerske podatke od Pioneer 11.

 

Pioneer 10 – pedeset godina od početka istraživanja udaljenih dijelova Sunčevog sustava

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Hanneke Weitering (5. travnja 2022.), „April 5, 1973: Pioneer 11 launches to Jupiter & Saturn,“ space.com (pristup 5. travnja 2022).

John Uri (9. rujna 2019.), „40 Years Ago: Pioneer 11 First to Explore Saturn,“ nasa.gov (pristup 5. travnja 2022).

Anonymus (16. srpanj 2019.), „Pioneer 11,“ solarsystem.nasa.gov (pristup 5. travnja 2022).

Anonymus (1. rujna 2019.), „40 years ago today: Pioneer 11 swept past Saturn,“ earthsky.org (pristup 5. travnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.