Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Jeste li znali?

2020: Najbržih 28 dana još od 1960-e

Brzina rotacije Zemlje ne prestaje se mijenjati, ali 2020. bila je drugačija od prethodnih godina. Izvor: Envato Elements.

Zemljina rotacija usporava još od 60.-ih, ali 2020. godina zaustavila je trend.

Odavno je poznato da se Zemlja tijekom svog postojanja okretala različitim brzinama. Tijekom posljednjih pola stoljeća dogodio se puni zaokret za 24 sata. No, 2020. imala je 28 najbržih dana u desetljećima. Znamo i da će u 2021. rotacija Zemlje također biti brža nego svih prethodnih godina. Za većinu se ovo može činiti beznačajnim, ali takvo je mišljenje pogrešno jer će ova promjena za sobom povući brojne globalne probleme. Kako bi ih minimalizirali, znanstvenici predlažu dodavanje “negativnog prijestupne sekunde”.

Sporovi oko vođenja vremena povezani s rotacijom Zemlje

Sada se diljem svijeta vode aktivne rasprave o promjeni vremena na našem planetu. Svjetski stručnjaci predlažu brisanje jedne sekunde iz godine tako da odgovara rotaciji Zemlje oko Sunca.

To je već učinjeno prije. Od ranih 1970-ih dodano je 27 “prijestupnih sekundi” kako bi se uravnotežilo atomsko i solarno vrijeme. Uzrok tome je činjenica da se tijekom posljednjih pet desetljeća naš planet postupno usporavao, pa mu je trebalo 24 sata više kako bi napravio punu revoluciju oko Sunca.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

No, od prošle godine brzina se blago povećala uslijed čega se duljina dana smanjila. Mjerači vremena raspravljaju treba li tu promjenu uzeti u obzir ako će izravno utjecati na mnoge procese na Zemlji.

Trajanje dana

Od 60-ih atomski satovi prate i bilježe protok svjetskog vremena. Prema službenim podacima, trebalo je 86.400 sekundi da Zemlja završi dnevnu rotaciju, što je točno 24 sata.

No, prošlog je ljeta ta dinamika poremećena. Prekretnica je bila 19. srpnja, kada je dan postao kraći za gotovo 1,5 milisekunde. Rekordno najkraći dan iz 2005. godine, oboren je 28 puta u 2020. što znači da su se gotovi svi najbrži dani dogodili prošle godine.

Sada mjeritelji vremena predlažu da se trajanje minute smanji na 59 sekundi. To će odražavati točan protok vremena, koji će pak odgovarati brzini rotacije planeta. Ali glavni je problem što takva tehnika može dovesti do mnogih problema.

Posljedice uvođenja “prijestupne sekunde”

Posljedice bi uglavnom bile negativne. 2012. mjerači vremena dodali su jednu sekundu na dan zbog čega su mnoge poznate web stranice prestale raditi. Poznati primjeri su Reddit, FourSquare, Yelp, LinkedIn, Gawker i StumbleUpon. Poslužitelji su pali zbog pogrešaka u izvornom kodu nastalih uslijed dodatne sekunde.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

UTC označava koordinirano univerzalno vrijeme i smatra se glavnom referencom za mnoštvo važnih stvari na koje ne obraćamo pažnju u svakodnevnom životu. Nekoliko puta godišnje, zemlje širom svijeta pregovaraju kako bi uskladili vrijeme sa specifičnom stopom rotacije Zemlje. Međutim, mnoga mjesta, digitalni programi ne mogu uzeti u obzir ove promjene, što dovodi do rušenja sustava.

Štoviše, dodavanje “prijestupne sekunde” negativno će utjecati na rad satelita i komunikacija jer ovise o UTC-u koje se podudara sa solarnim vremenom prema čemu se određuje položaj zvijezda, Mjeseca i Sunca.

Kako znanstvenici prate promjene u brzini Zemljine rotacije?

Taj je fenomen gotovo nemoguće otkriti. Te promjene bilježe atomski satovi. No posljedice ovoga što se događa su globalne i dugoročne. Trenutno je nemoguće procijeniti stvarne razmjere štete. Znanstvenici će morati provesti brojna istraživanja i izračune kako bi otklonili probleme.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Brackett, R. (n.d.). Earth’s Faster Rotation in 2020 Meant the Planet Experienced 28 of Its Shortest Days in Decades: The Weather Channel – Articles from The Weather Channel.
• Jones, G., & Bikos, K. (2020, December 06). Earth Is in a Hurry in 2020.
• Pappas, S. (2021, January 06). Earth is whipping around quicker than it has in a half-century.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Pročitaj više

Astronomski događaji

Osam potencijalno ‘opasnih asteroida’ proći će blizu Zemlje, počevši od ovog tjedna pa sve do konca studenog Asteroid 2021 SM3, kojeg smo otkrili tek...

Jeste li znali?

Internetom kruži zanimljiva ideja: planeti Sunčevog sustava mogu se poredati unutar jedne udaljenosti od Zemlje do Mjeseca. Svi planeti na samo jednoj udaljenosti od...

Jeste li znali?

Nedavna analiza pokazala je da nijedna od zemalja G20 nije pripremljena s planom za klimatske promjene. Znanstvenici su predvidjeli da ako se uskoro ništa...

Jeste li znali?

Istraživači misle kako nas tehnološki razvoj neće zaustaviti u propadanju u sljedećih nekoliko desetljeća. Prije gotovo pola stoljeća znanstvenici s Massachusetts Institute of Technology...

Svemir

Venera je ipak geološki aktivna. Proučavajući stare radarske podatke prikupljene još početkom 1990-ih NASA-inom svemirskom letjelicom Magellan, znanstvenici su ustanovili da je Venera danas...

Jeste li znali?

Nakon desetljeća debata, Južni ocean konačno je priznat kao Zemljin peti ocean. National Geographic Society potvrdio je da na Zemlji postoji pet oceana. Kako...

Jeste li znali?

Zemljina jezgra raste brže na istoku i znanstvenici žele saznati kakve posljedice toga trebamo očekivati Seizmolozi sa Sveučilišta Kalifornija u Berkeleyu otkrili su da...

Jeste li znali?

Jedan od najvećih problema kartografije jest to što je nemoguće prikazati sferičnu Zemlju na ravnoj karti svijeta. Današnje karte, i one koje su se...

Oglas