kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Otapanje leda možda neće značajno utjecati na oceanske struje
Znanost

Otapanje leda možda neće značajno utjecati na oceanske struje

autor
objavljeno

U novoj studiji znanstvenici sugeriraju da otapanje ledenih kapa našeg planeta neće imati toliko značajan utjecaj na oceanske struje kao što se prije mislilo.

Simulacija klimatske budućnosti

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Wisconsin-Madison u novom radu sugerira da većina dosadašnjih simulacija klimatske budućnosti planeta Zemlje previše naglašava utjecaj otapanja arktičkog leda na promjene u cirkulaciji svjetskih oceana.

Klimatski znanstvenici ubrajaju Sjevernoatlantsku meridijansku obrtajuću struju (eng. Atlantic Meridional Overturning Circulation ili AMOC) među najveće prekretnice na putu do planetarne klimatske katastrofe.

Struja Atlantskog oceana djeluje poput ‘pokretne trake’ koja nosi toplu tropsku površinsku vodu na sjeveru te istovremeno odvodi hladniju vodu – koja je zbog svoje težine dublja – na jug.

„Naučeni smo da to zamislimo kao pokretnu traku koja se ‘gasi’ kada u nju ude slatka voda iz otopljenog leda. Tome nas uče na taj način uče u školi,“ rekao je Feng He, koautor studije.


Revidiranje starijih tvrdnji

Međutim He ističe kaže da istraživači revidiraju svoje razumijevanje odnosa između AMOC-a i slatke vode koja nastaje zbog otapanja polarnog leda.

U prošlosti se ‘usporavanje’ AMOC-a poklapalo s naglim i velikim klimatskim događajima. Jedan od njih je i Bølling-Allerøda zatopljenje prije 14 500 godina (riječ je o oštrom porastu globalne temperature). He je i sam uspješno reproducirao taj događaj koristeći klimatski model koji je razvio danas već udaljene 2009. godine, tada još kao diplomski student.

„To je bio uspjeh, reproducirajući naglo zagrijavanje prije oko 14 700 godina koje se vidi u paleoklimatskim zapisima.“ Ipak, nastavlja He, „međutim točnost našeg modela nije se nastavila nakon tog razdoblja nagle promjene.“

Zemljine temperature su se nakon ovog naglog zatopljenja počele hladiti sve do trenutka prije oko 10 000 godina kada je temperatura opet počela rasti. S druge strane model iz 2009. godine nije se poklapao sa stvarnim stanjem – simulirano zagrijavanje u sjevernim regijama planeta nije odgovaralo porastu temperatura uočenim u geološkim arhivima klime, poput ledenih jezgri.

Novi pogled

U nedavno objavljenoj studiji He je, u suradnji s paleoklimatologom Peterom Clarkom, razradio simulaciju novog modela koji odgovara toplini posljednjih 10.000 godina. Model su razvili tako što su odbacili pretpostavku da slatka voda zaustavlja ili gasi AMOC, kao što to čini većina drugih modela!

Zagrijavanje na Zemljinoj površini uzrokuje otapanje morskog leda u Arktičkom oceanu i na prostoru Grenlandskog ledenog pokrova što dovodi do oslobađanja slatke vode u ocean. Većina znanstvenika vjeruje da dotok slatke vode remeti razlike u gustoći u sjevernom Atlantiku koja je ključna za cirkulaciju tople i hladne vode unutar AMOC-a.

Iako klimatski zapisi pokazuju obilje slatke vode koja je nastala konačnim otapanjem ledenih ploča iznad Sjeverne Amerike i Europe, AMOC se jedva promijenio. Stoga je im iz svog modela uklonio pretpostavku o značajnom utjecaju slatke vode.


Ima li slatka voda utjecaj na struje?

„Ako uklonimo pretpostavku da slatka voda usporava AMOC, dobivamo simulaciju s mnogo boljim i dugotrajnijim slaganjem s temperaturnim podatcima iz klimatskih zapisa. Važan rezultat je da se čini da je AMOC manje osjetljiv na silu slatke vode nego što se dugo mislilo – i prema podatcima i prema modelu,“ objašnjava He.

To je osobito važno za klimatske modele koji procjenjuju kako će AMOC reagirati na buduća povećanja slatke vode zbog topljenja leda. Naime, većina modela pretpostavlja značajan utjecaj slatke vode na AMOC te nove spoznaje – ako se većina znanstvenika složi s njima – imaju potencijalno značajan utjecaj na razumijevanje naše budućnosti.

Važnost AMOC-a za život na Zemlji

Posljedice drastičnog slabljenja AMOC-a uključuju brzi porast razine mora na istočnoj obali Sjeverne Amerike, zahlađenje nad Europom koje bi moglo poremetiti poljoprivredu, isušivanje amazonske prašume te prekid azijskih monsuna.

Iako nova studija sugerira da će slabljenje AMOC-a biti mnogo manje nego se prije mislilo, to ipak ne znači izostanak značajnih promjena! He je na kraju rekao da tim predlaže „da sve simulirane promjene AMOC-a zbog prisiljavanja slatke vode treba promatrati s oprezom. Ne možemo biti sigurni zašto se AMOC usporio ili potpuno stao u prošlosti. Međutim, znamo da se to dogodilo i da se opet može dogoditi.“

 ‘Magnetske anomalije’ možda štite Mjesečev led od topljenja

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Feng He, Peter U. Clark, „Freshwater forcing of the Atlantic Meridional Overturning Circulation revisited,“ Nature Climate Change (2022).

Anonymus (8. travnja 2022.), „Melting ice caps may not shut down ocean current,“ news.wisc.edu (pristup 13. travnja 2022).

Chris Barncard (16. srpnja 2009.), „‘Motion picture’ of past warming paves way for snapshots of future climate change,“ news.wisc.edu (pristup 13. travnja 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.