kozmos.hr
Tehnologija

Jedan sat za planet Zemlju – 26. ožujka od 20:30 sati

dan-planeta-zemlje
autor
objavljeno

‘Sat za planet Zemlju’ događaj je kojim se svake godine nastoji pobuditi svijest o važnosti očuvanja planeta Zemlje za buduće generacije, a ove godine održat će se 26. ožujka.

Projekt „Earth Hour“

Sama ideja globalnog „gašenja planeta“ nastala je 2006. godine te se isprva nazivala The Big Flick (Veliki prekidač). Projekt je u konačnici nazvan Earth Hour, tj. Sat za planet Zemlju, a prvi je puta održan prije više od 15 godina – 31. ožujka 2007. – u Sydneyju, s početkom u 19:30h po lokalnom vremenu.

Već iduće godine projektu se priključilo 35 zemalja i više od 400 gradova diljem svijeta. Mnoge svjetske znamenitosti (poput poznate operne dvorane u Sydneyju) toga su dana na sat vremena bile „ogrnute mrakom“. Inicijativi se priključio čak i Google koji je svoju naslovnu stranicu pretraživača na jedan dan stavio u „tamni način“ rada.


Od tada do danas projekt se proširio na praktički cijeli planet te postao najveća građanska inicijativa na našem planetu. Osnovna ideja inicijative jest da se na jedan sat posljednje subote u mjesecu ožujku širom svijeta ugase svijetla kako bi se izrazio simbolički čin podrške našem planetu i istaknula potreba za očuvanjem Zemlje za buduće generacije. Pritom cilj nije ušteda energije tijekom tog jednog sata, već upečatljivim i vidljivim primjerom skrenuti pažnju na važnost energetski održivog života na Zemlji.

Hrvatska i „Sat za planet Zemlju“

Hrvatska je bila prva zemlja u široj regiji koja se pridružila inicijativi – već dvije godine nakon pokretanja, 2009. Najprije se obilježavao u Zagrebu, a zatim i u drugim većim gradovima naše zemlje.

Od tada, pa do danas, tijekom sata za planet Zemlju u „tamu“ su privremenu bili ogrnuti mnogi hrvatski spomenici – kao dubrovačke zidine, riječka Trsatska gradina, pulska Arena, splitska riva, zagrebački Zrinjevac, splitska riva itd.

Sat za planet Zemlju ove će se godine održati 26. ožujka s početkom u 20:30 sati. Ove godine događaj se obilježava u više od 190 zemalja svijeta. Umjesto večeri provedene uz televiziju inicijativa poziva ljude da sat provedu u šetnji kroz prirodu ili ga provedu u društvu obitelji i prijatelja uz zapaljene svijeće (ili u potpunom mraku).


Zemlja je živa i reagira na ljudsku aktivnost

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anonymus, „Sat za Zemlju,“ wwfadria.org (pristup 23. ožujka 2022).

Anonymus, „1 special Hour, 7 meaningful ways to spend it,“ earthhour.org (pristup 23. ožujka 2022).

Anonymus, „Earth Hour,“ earthhour.org (pristup 23. ožujka 2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.