kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Arheolozi će skenirati Veliku piramidu u Gizi pomoću kozmičkih zraka
Znanost

Arheolozi će skenirati Veliku piramidu u Gizi pomoću kozmičkih zraka

Velika piramida. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Velika piramida u Gizi – Jedno od čuda antičkog svijeta

Velika piramida u Gizi jedna je od najfascinantnijih građevina ikad podignuta od ljudske ruke. Ovaj spektakularan arhitektonski pothvat prošao je test vremena te i dan danas svjedoči o naprednosti drevne egipatske civilizacije. Velika piramida u dobroj mjeri stoji netaknuta, razlikujući se po tome od ostalih svjetskih čuda iz doba antike.

Korijeni Velike piramide sežu u razdoblje 26. stoljeća prije Krista, a nagađa se da je služila kao grobnica faraona Kufua (grč. Keops). Pažljiva izgradnja navodno je trajala gotovo tri desetljeća, a u procesu je utrošeno preko 2,3 milijuna vapneno-granitnih kamenih blokova. Površina piramide također je nekoć bila obložena glatkim bijelim vapnencem koji je blještavo svijetlio u doticaju sa Sunčevim zrakama, no ta obloga je s vremenom demontirana.

Piramide u doba drevne egipatske civilizacije. Izvor: Ubisoft.
Piramide za vrijeme drevne egipatske civilizacije. Izvor: Ubisoft.

Unutarnja struktura Velike piramide

Arheolozi su tijekom godina proučili i mapirali neobičnu unutrašnju strukturu piramide. Sama piramida, ali i njeno podzemlje sadrže mnogobrojne prostorije i tunele različitih veličina i katkad nejasne funkcije. Tzv. Keopsova komora nalazi se u sredini cjelokupne strukture.


Unutarnja struktura Velike piramide u Gizi. Izvor: Wikimedia Commons.
Unutarnja struktura Velike piramide u Gizi. Izvor: Wikimedia Commons.

Arheolozi su se pritom služili naprednim tehnološkim metodama kako bi efikasnije zašli u njenu dubinu. Već 1960.-ih primijenjene su tehnike mionske tomografije, a 2017., znanstvenici su koristili kombiniranu metodu mionske tomografije i infracrvene termografije kako bi pronašli tzv. “Veliku prazninu” iznad “Velike galerije”.

Nova metoda istraživanja koristit će kozmičke zrake

Sada je tim znanstvenika odlučio istražiti Veliku piramidu na inovativan način, koristeći fiziku visoke energije u sklopu misije Explore the Great Pyramid (EGP). Mioni kozmičkih zraka pomoći će istraživačima da pogledaju dublje unutar Velike piramide u Gizi nego ikad prije te na taj način mapiraju njenu strukturu. Mioni su elementarne čestice slične elektronima, ali su mnogo veće. Koriste se u tomografiji zato što mogu prodrijeti duboko u debele strukture i to na efikasniji način od X-zraka.

https://kozmos.hr/10-zanimljivosti-o-izgubljenom-potonulom-gradu-dwarka/

Mioni kozmičkih zraka nastaju kada visokoenergetske čestice tj. kozmičke zrake udare u Zemljinu atmosferu. Kozmičke zrake su fragmenti atoma (visokoenergetskih protona i atomskih jezgra) koji neprestano strujaju prema Zemlji iz smjera Sunca, ali i izvan Sunčevog sustava. Kada se ove čestice sudare sa Zemljinom atmosferom, nastaju rojevi sekundarnih čestica među kojima su i mioni. Mioni su prilično nestabilni i raspadaju se za samo nekoliko mikrosekundi premda treba imati na umu da putuju gotovo brzinom svjetlosti. Mionska tomografija bavi se mjerenjem ovih miona.

Nastajanje miona. Izvor: Wikimedia Commons.
Nastajanje miona. Izvor: Wikimedia Commons.

Tim znanstvenika u sklopu misije Explore the Great Pyramid (EGP) koristit će mionsku tomografiju kako bi skenirao Veliku piramidu. Međutim, EGP-ov mionski teleskopski sustav bit će 100 puta moćniji od prethodnih snimanja. “Planiramo postaviti teleskopski sustav koji će imati preko 100 puta veću osjetljivost od opreme koja je prethodno korištena na Velikoj piramidi. Snimat će mione iz gotovo svih kuteva i po prvi put će proizvesti pravu tomografsku sliku tako velike strukture”, smatraju istraživači.

Misija EGP

EGP koristit će velike teleskopske senzore koje će pomicati na različite položaje oko Velike piramide. Ciljevi su: izrada detaljne analize kompletne unutrašnje strukture, kao i varijacija u njenoj gustoći; pružanje odgovora na pitanje o tehnikama izgradnje uočavanjem sitnih strukturalnih diskontinuiteta; realizacija brzog prikupljanja podataka unutar zacrtanog dvogodišnjeg razdoblja; korištenje modularnosti teleskopa, kao i lakoće rekonfiguracije i implementacije na drugoj lokaciji u svrhu budućih istraživanja; pristup minimizacije rizika korištenjem već konstruirane i u velikoj mjeri testirane tehnologije.


Velika piramida. Izvor: Depositphotos.com.
Velika piramida. Izvor: Depositphotos.com.

Tim EGP-a trenutno radi na prototipovima teleskopa, određivanju tehnike prikupljanja i obrade podataka, kreiranju simulacija i drugim pripremama za misiju. “Tehnologija detektora koja se koristi u teleskopima je čvrsto etablirana, a prototipovi određenih komponenti već su u povojima”, objašnjavaju istraživači.

Ključni prioritet misije bit će skupljanje miona u jedinstvenu tomografsku sliku. “Misija EGP koristi ponešto drugačiji pristup kada je u pitanju skeniranje velikih struktura, a to čini pomoću miona kozmičkih zraka. Korištenjem velikih mionskih teleskopa oko Keopsove piramide, moći ćemo proizvesti snimke visoke razlučivosti zahvaljujući golemom broju detektiranih miona. Pored toga, pomicanjem teleskopa oko baze piramide moći ćemo po prvi put izvesti potpunu tomografsku rekonstrukciju.”

https://kozmos.hr/10-razloga-zasto-je-gobekli-tepe-jedno-od-najzanimljivijih-nalazista-na-zemlji/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Tomographic Muon Imaging of the Great Pyramid of Giza, Alan D. Bross, E.C. Dukes et al. Submitted on 16 Feb 2022, DOI: https://doi.org/10.48550/arXiv.2202.08184

Gough E. (1. ožujka 2022.), Archeologists to scan the Great Pyramid of Giza with cosmic rays, Evan Gough, Universe Today, Phys.org (pristup 6. ožujka 2022.)

Gough E. (28. veljače 2022.), Archeologists are Planning to Scan the Great Pyramid of Giza With Cosmic Rays With Such Detail, They Should see Every Hidden Chamber Inside, Universetoday.com (pristup 6. ožujka 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.